Folytatni kell a Kisebbségi Intergroup munkáját

“Az õshonos nemzeti kisebbségek számára kulcsfontosságú az, hogy az Európai Parlamentben az új mandátumban is megalakuljon a Kisebbségi Intergroup és ezáltal biztosítva legyen a kisebbségi közösségek képviseletének folytonossága Brüsszelben” – hangsúlyozta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje Strasbourgban csütörtökön a Kisebbségi Intergroup soros ülésén. A gyûlés napirendjén többek között szerepelt az Intergroup újraalakulásának kérdése a május 25-ei választások után.

Winkler Gyula három fontos indokot fogalmazott meg, elsõsorban azt, hogy a tájékoztató és figyelemfelkeltõ munka szükségessége soha nem szûnik meg, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy az újonnan megválasztott EP-képviselõk többsége nem ismeri a nemzeti kisebbségek ügyét és nem ritka sajnos az sem, hogy elõítélettel viszonyulnak a kérdéshez. Másodsorban szükség van az Európai Parlamentben a politikusok és a kisebbségi szakértõk együttmûködésére azért, hogy szakmailag megalapozott módon lehessen megjeleníteni az õshonos kisebbségek, a nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok érdekeit az európai törvényhozásban. Harmadsorban szorgalmazza, hogy a FUEN és a Kisebbségi Intergroup között folytatódjon a szoros együttmûködés, az RMDSZ ugyanakkor célkitûzésként fogalmazta meg, hogy a FUEN nyerjen elismerést, mint az EP hivatalos tanácsadó testülete.

A Kisebbségi Intergroup gyûlésének napirendjén szerepelt a nagytekintélyû kisebbségi szakértõnek, Christoph Pan professzornak, a Dél-Tiroli Kisebbségi Intézet volt igazgatójának elõadása, amelyben bemutatta a Kisebbségi Intézet 55 éves tevékenységét, munkáját. Winkler Gyula gratulált a professzornak a kisebbségi területen végzett tevékenységéért. “Ön élõ legenda az RMDSZ körében, nagyra értékeljük mindazt a támogatást, amelyet a kilencvenes években, de az elmúlt két évben is a dél-tiroli német közösségtõl kaptunk. Jelenleg az RMDSZ a székelyföldi területi autonómiát célzó törvénytervezet véglegesítésén dolgozik, a dokumentumot a Dél-Tirolban jól mûködõ arányos képviselet elvét tiszteletben tartva alkotjuk meg” – mondta Winkler Gyula. Az Intergoup ülésének harmadik napirendi pontjaként Sógor Csaba EP-képviselõ meghívására mutatták be a franciaországi Éditons Armeline (Bretagne) kiadó európai kisebbségi közösségekrõl készült kiadványait a Peuples en péril kollekciót, amelynek egyik kötete Magyarország történetét mutatja be a nyugat-európai olvasóknak.