Folytatjuk az európai vállalkozók érdekvédelmét

A vállalkozóknak, különösen a kis- és közepes vállalkozóknak mozgástérre van szükségük, a bürokrácia csökkentésével, a procedúrák egyszerűsítésével, az adminisztratív terhektől való mentesítéssel kell őket ösztönözni. Ezt a legfontosabb prioritást fogalmazta meg kedden Ivan Štefanec EP-képviselő, a SME Europe elnöke és Winkler Gyula, aki az EPP gazdasági társult szervezetének első alelnöki tisztségét tölti be. A SME Europe vezetősége, valamint dr. Horst Heitz, a SME Europe igazgatója a szervezet március 6-ai közgyűlésének előkészítése kapcsán egyeztetett.

A bürokrácia csökkentése mellett további három prioritást fogalmaztak meg, amelyekért a következő években dolgozni fognak: a kisvállalkozók és családi vállalkozások támogatása a helyi gazdaság megerősítése érdekében, és újdonságként, hogy a SME Europe tevékenységébe bevonnák a mezőgazdaság területén dolgozó, sajátos igényekkel rendelkező kisvállalkozókat, családi farmokat és kistermelőket. A negyedik prioritás a mikrovállalatok bevezetése a digitális jelenbe. A SME Europe első alelnöke szerint a negyedik ipari forradalom közepette a digitalizáció meghatározza az új üzleti modelleket.

A helyi gazdaság legfontosabb szereplői a kis- és közepes vállalkozók, nem pedig a multinacionális vállalatok, emlékeztetett Winkler Gyula. „A KKV szektor szorosan kapcsolódik a közösség igényeihez, ugyanakkor minőségi munkahelyeket biztosít. A versenyképes helyi gazdaság a közösség minden tagjának jólétet hoz” – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője, hozzátéve, hogy a SME Europe nyit nemcsak a fiatal gazdák iránt, hanem az innovatív mezőgazdasági megoldásokat használó, kezdő gazdálkodók iránt is. Az EPP gazdasági társult szervezetének vezetői szerint Közép- és Kelet-Európában hiányoznak a magasan képzett szakemberek, akik ismerik és használni tudják az új mezőgazdasági gépeket és technológiákat.

Május 26-án, pont három hónap múlva európai parlamenti választások lesznek. Az Európai Néppárt kiemelten fontosnak tartja a kis- és közepes vállalkozók érdekeit képviselni, ennek érdekében európai programokat és konkrét intézkedéseket kezdeményeztünk. (…) Fejleszteni kell a vállalkozói szellemet a fiatalok körében, ösztönözni őket, hogy vállalkozzanak, mert nagy szükség van a nemzedékváltásra az üzleti szférában. A következő időszakban hangsúlyosan kell foglalkoznunk a vállalkozók gondjaival, hiszen nélkülük nem beszélhetünk erős középosztályról” – nyomatékosított Winkler Gyula.