Folytatjuk a közösségépítést – tisztújításra készül a Hunyad megyei RMDSZ

Tisztújítást tartanak július 3-án az RMDSZ Hunyad megyei szervezetében – erről döntött a megyei szervezet Állandó Tanácsa, amely péntek délután ülésezett Déván. A tisztújító küldöttgyűlésen a 15 helyi szervezet részéről 103 küldött vesz részt, az alapszabályzatnak megfelelően 15 százalék a Nőszervezet, 15 százalék a HUMMIT, a megyei ifjúsági ernyőszervezet képviselője. A küldöttgyűlésen napirenden szerepel a megyei elnök megválasztása és a Hunyad megyei szervezet működési szabályzatának módosítása.

„Minden szervezet életében fontos pillanat a tisztújítás, hiszen ez egy újabb lehetőség, hogy mérleget vonjunk és áttekintsük céljainkat. A magam részéről bízom abban, hogy a Hunyad megyei magyar közösség hasznára válik az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, ugyanakkor az is új lehetőséget teremt, hogy a dévai Kelemen Attila, aki Krassó-Szörény megyében nyert parlamenti képviselői mandátumot, felvállalta Hunyad megye képviseletét is. Széll Lőrincz jó eredményekkel indította alprefektusi megbízatását, 16 év után ismét van megyei tanácsosunk Máté Márta személyében, Déván pedig folytathatja alpolgármesteri munkáját Pogocsán Ferdinánd Zoltán. Konzultációink által közelebb kerülünk a közösséghez, továbbra is nyitott, dinamikus szervezetként folytatjuk a közösségépítést Hunyad megyében” – fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, megjelölve azokat a célkitűzéseket, amelyek mentén folytatni szeretné megyei elnöki munkáját.

A megyei elnöki tisztségre szóló pályázatok benyújtási határideje  június 23-a, 17 óra. Az jelentkezhet a tisztségre, akit legalább egy helyi szervezet támogat. Az Állandó Tanács ugyanakkor megvitatta a megyei szervezet működési szabályzatának módosítási javaslatait, amelyeknek célja, hogy hatékonyabbá tegyék a megyei struktúra működését. A módosítások véglegesítésére a tisztújító küldöttgyűlésen kerül sor. A megyében működő 15 helyi szervezet fele is tart az idén tisztújítást, többek között Déván, Lupényban, Bácsiban jár le a kétéves mandátum.

Az ülésen Széll Lőrincz alprefektus ismertette a 2022-es népszámlálás előkészületeit, majd megyei népszámlálási felelőst választottak Kacsó-Doboly Izabella személyében. Kocsis Attila, a Hunyad Megyei Magyar Napok főszervezője a 12. alkalommal megszervezett rendezvénysorozat terveit ismertette. A szeptember utolsó hetében sorra kerülő magyar napok idei mottója: Jelen vagyunk! Több forgatókönyvvel készülnek, tekintettel a járványügyi helyzetre, viszont az kimondott céljuk, hogy a megye minden magyar közösségében legalább egy rendezvény legyen.  Hagyományos módon, ismét sor kerül a Barcsay Ákos közéleti díjak átadására, a civil, egyházi és oktatási területen tevékenykedő személyiségeknek szóló díjakra várják a nevesítéseket.