Fiataloké az Európai Unió

Foto: © European Union 2015


Örökségünk õrei Brüsszelben

Az Európai Unió által biztosított esélyek és lehetõségek elsõsorban a fiatalok számára fontosak – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula kedden délután Brüsszelben, ahol nagyenyedi és dévai középiskolás diákokat látott vendégül az Európai Parlamentben.

A fiatal generáció az, amelynek életében már három meghatározó identitás-szint van: erdélyi magyarok, romániai állampolgárok és európai polgárok vagyunk egy idõben. A szakmai karrier kialakításában, a továbbtanulásban is segít az Európai Unió, elsõsorban az Erasmus program által, amely megnyitja minden erdélyi magyar egyetemista elõtt a lehetõséget, hogy egy szemesztert valamely európai felsõfokú oktatási intézményben tanuljon. Jó lehetõség ez az ösztöndíj azért is, mert érdemes a többlettudás és tapasztalat mellett európai szempontokat is megismerni azon a szakterületen, amelyen szakmai pályáját is tervezi a fiatal” – magyarázta az EP-képviselõ, hozzátéve, hogy ezeket a lehetõségekre érdemes más középiskolás korban felkészülni.

Legfontosabb a többnyelvûség, ajánlotta a diákok figyelmébe a nyelvtanulás szükségességét Winkler Gyula. “Erdélyi magyarként eleve versenyelõnnyel indulunk, hiszen a magyar és román nyelvet egyformán ismerjük, vagy legalábbis egyformán kellene ismernünk, ezek mellett szükséges egy európai nyelv magas szintû elsajátítása és ha lehetséges további európai nyelvek társalgási szintû ismerete” – emelte ki.

A napokban huszonöt diák, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulói kísérõtanáraikkal együtt ismerik meg az Európai Parlament tevékenységét. A diákok az Örökségünk õrei iskolaverseny gyõztes csapatainak tagjai. “Nagyon büszke vagyok mindazokra a diákokra, akik az idén részt vettek az Örökségünk Õrei vetélkedõn a két iskolában, és különösen büszke vagyok a nyertes csapatok tagjaira. A verseny is fontos, de talán még fontosabb, hogy a tanulást és játékot ötvözve, rendkívüli eredményt értetek el, hála a kreativitásotoknak, lelkes hozzáállásotoknak, kitartó munkátoknak. Erdély épített öröksége is bizonyítja európai múltunkat, ez az örökség felelõsséggel jár, és ti csillagos tízessel vizsgáztatok a felelõsségteljes örökségvédelembõl” – méltatta a diákok eredményeit Winkler Gyula, aki kezdetektõl támogatta az RMDSZ Fõtitkársága által kezdeményezett Örökségünk õrei erdélyi hálózatának megalakítását.