Feladatunk biztosítani a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak a gyarapodás lehetőségét

Fotó: Bethlendi Tamás

Két fontos feladat áll az RMDSZ európai parlamenti képviselete előtt ebben az időszakban. Az első az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az Európai Unió jelenlegi támogatási rendszere megmaradjon, hogy folytathassuk a megkezdett fejlesztéseket, és hogy biztosítsuk a vállalkozók és az önkormányzatok számára a gyarapodás lehetőségét. Másik feladat az, hogy az előrelátható változásokról tájékoztassuk a vállalkozóinkat, hiszen olyan új kihívásokra is választ kell adnia az Európai Uniónak, mint a klímaváltozás, a környezetvédelmi elvárások, vagy éppen a hulladékgazdálkodás, a körkörös gazdaság kialakítása” – mondta Winkler Gyula azon a vállalkozótalálkozón, amelynek Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt a házigazdája. A beszélgetésen Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Fejér László Ödön szenátor és Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke is részt vett.

Winkler Gyula az Európai Unió 2021 utáni költségvetéséről és az ezzel kapcsolatos jövőbeli kihívásokról beszélt. Elmondta, az új költségvetésről szóló döntés 2019 végén fog megszületni, tehát nyilvánvaló, hogy azok fognak dönteni a következő évtized fejlesztési lehetőségeiről, akiket május 26-án választanak meg az európai polgárok. „Csak magyar összefogással tudjuk azt elérni, hogy a következő években is hatékonyan tudjunk fellépni a vállalkozóink és önkormányzataink érdekében az Európai Parlamentben. Feladatunk tehát az, hogy megerősítsük a brüsszeli magyar képviseletet!” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

Az EP-képviselő elmondta, most az a tét, hogy a közép-kelet-európai országok számára továbbra is megmaradnak, lehetőség szerint növekednek a támogatások, vagy kevesebb pénz áll majd a rendelkezésünkre. „Tudomásul kell venni, hogy a költségvetésben lesznek olyan új támogatási irányvonalak, amelyekre érdemes lesz idejében felkészülni. Az egyik ilyen irányvonal a klímaváltozás és az ezzel kapcsolatos fejlesztések, például a hőszigetelés, energiatakarékos megoldások, vagy megújuló energia megtermelése terén. Egy másik kiemelt téma a körkörös gazdaság, az újrahasznosítás, ebben a témakörben rengeteg támogatás lesz majd elérhető. Egyetlen példát említek: másfél hónapja, április közepén fogadtuk el azt az irányelvet, amely betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket. Itt egy óriási piaci rés keletkezett, hiszen ezeket az eszközöket környezetbarát megoldásokkal kell pótolni. Érdemes a kereskedelmi kamarákon és tanácsadói cégeken keresztül idejében beszerezni ezekkel az új pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkat” – mondta az EP-képviselő.

Antal Árpád András szerint a politika helyi és országos szinten is egy olyan eszköz, amellyel mindennapjainkat alakítani tudjuk. A politikai döntéseket Brüsszelben is befolyásolni kell, hiszen ezek a döntések is hatással vannak a mindennapi életünkre, például ott dől el, hogy milyen támogatások lesznek elérhetők. Ezért lesz szükség arra, hogy egy olyan képviselő is bekerüljön a brüsszeli EP-képviseletben, akivel régóta sikeresen dolgoznak együtt: például Sepsiszentgyörgyről, Winkler Gyulával együtt indították el a Szórvány-Székelyföld együttműködést is.

A Kovászna megyei vállalkozók vázolták azokat a problémákat, kihívásokat, amelyekkel szembenéznek. Elhangzott: Kovászna megye országos szinten élen jár a klaszterek és a startupok terén, de ezek támogatását meg kellene oldani. További problémát jelent a vállalkozásokra vonatkozó törvénykezés instabilitása, a termőföldek árának kontrollálatlan, ugrásszerű növekedése, a szakképzett munkaerő hiánya. Winkler Gyula szerint ez utóbbi probléma úgy áthidalható, ha a vállalkozói szféra idejében tájékoztatja az önkormányzatokat és az oktatási intézményeket arról, hogy milyen szakemberekre van szüksége, az oktatásnak pedig a piacra kell munkaerőt termelnie és hangsúlyt kell fektetnie a duális képzésre. Winkler elmondta, következő időszakban tevőlegesen támogatni fogja egy strukturált párbeszéd kialakulását és állandósulását az RMDSZ gazdasági szakpolitikai képviselete és a háromszéki vállalkozói szféra között.

Az EP-képviselő kedden, Sepsiszentgyörgyön a szépmezői ipari parkba is ellátogatott, ahol Miklós Zoltán igazgatóval beszélgetett. Az igazgató elmondta, az EU-s támogatásból létrehozott ipari park 29 hektáros területen egyelőre 18 ügyféllel működik, még nem teljes kapacitással, hiszen csak a terület egyharmada van belakva. Viszont az irodaházat már 95%-os arányban foglalták el a cégek. Ilyen a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány is, amely idén, február közepén nyitotta meg a sepsiszentgyörgyi területi irodáját a szépmezői ipari parkban. Az alapítvány a magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programjának lebonyolításával foglalkozik.