Fel kell zárkóznunk az európai oktatási térséghez

Az iskolázatlanság és szegénység kéz a kézben jár. Egy társadalom jóléte legnagyobb részben attól függ, hogy milyen mértében képzettek tagjai. Sokszorosan térül meg minden egyes lej, minden egyes euró, amelyet az oktatásba fektetnek” – fogalmazott Winkler Gyula hétfőn Petrozsényban, ahol „Európai közpolitikák fiatal vállalkozóknak, kutatóknak, egyetemistáknak” címmel tartottak kerekasztalt a helyi egyetem diákjainak és tanárainak.

Erdélynek, az ország legfontosabb gazdasági motorjának, versenyképessége és jóléte az erdélyi oktatási rendszer és a munkaerőpiac összekapcsolásától függ, de attól is, hogy mennyire sikerült felzárkózni az európai oktatási térséghez, emelte ki előadásában a képviselő. „Erdély már most súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ennek legfontosabb oka a kivándorlás. A külföldön dolgozó 4 millió romániainak körülbelül egyharmada Erdélyből ment el” – mutatott rá. Ismertette az Európai Bizottság elképzelését, mely szerint 2025-ig létrehozzák az európai oktatási térséget, válaszul az EU világpiaci versenyképességének erőteljes csökkenésére. Az EB elemzésében több szempontot vett figyelembe, köztük a munkaerő képzettségét és szakmai kompetenciáját, a vállalkozói szellemet és az oktatás minőségét. „Az eredmények aggasztóak. Kiderült, hogy az európai alkalmazók 40 százaléka panaszkodik, hogy nehezen talál olyan személyt, akinek van megfelelő felkészültsége és tehetsége az innovációhoz, hozzá tud járulni a vállalat növekedéséhez. A 16 és 74 év közötti európai lakosok 44 százalékának, azaz 169 millió embernek van gondja a digitális készségekkel” – sorolta az EP-képviselő. Az európai oktatási térség létrehozása érdekében a Bizottság azt javasolta, hogy 2021-2027-es uniós költségvetési időszakra duplázzák meg 30 milliárd euróra az Erasmus+ program költségvetését. „Az európai oktatási térségre vonatkozó bizottsági elképzelést Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős európai biztos a héten Marosvásárhelyen és Bukarestben is bemutatja” – jelentette be Winkler Gyula.

„Túl kevés európai fiatal választja a műszaki tudományokat, a mérnökképzést, a matematikát és a technológiát. Ezért fennáll a veszély, hogy az EU veszít versenyképességéből, mert nincsenek megfelelő szakemberek a kutatás, innováció területén. Sajnos, ez Erdélyben sincs másképpen. (…) Arra biztatom a fiatalokat, hogy minél többen forduljanak a műszaki tudományok felé” – mondta az egyetemistáknak az EP-képviselő, aki a nyelvtanulást is szorgalmazta. „Ma egyetlen idegennyelv ismerete nem jelent nyilvánvaló előnyt. Az ideális az, ha legalább két idegennyelvet beszéltek, ez sokat segít majd benneteket, hogy megtaláljátok a megfelelő munkahelyet, vagy sikeres vállalkozást létesítsetek” – hangsúlyozta.

A kerekasztal-beszélgetésen az EP-képviselő elismerően szólt a Petrozsényi Egyetemnek a helyi közösségben betöltött aktív szerepét, utalva a franciaországi Belfort-Montbéliard Üzleti és Mérnöki Egyetemmel indított, sikeres együttműködésre is. Winkler Gyula ugyanakkor bemutatta az Erasmus fiatal vállalkozóknak szóló programját is.