Európai átállás – méltányosság, energiabiztonság, versenyképesség

Méltányos, az emberek és a KKV-k érdekeit középpontba helyező energetikai átállásra van szükség az Európai Unióban, hangsúlyozta kedden Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) az Európai Néppárt rotterdami kongresszusa alkalmából tartott tanácskozáson, melyet a SME Europe szervezett a kis- és középvállalkozások energiabiztonsága és versenyképessége témakörben.

Az energetikai átállásnak igazságosnak kell lennie. Konkrét programokra van szükség a kkv-szektor és az EU kevésbé fejlett régióinak finanszírozására. Az energiahatékonyságra, a mobilitásra és az Irány az 55%! intézkedéscsomagra vonatkozó, új európai rendeleteknek óriási hatása lesz a társadalomra, gazdaságra. Ezt a kkv-k versenyképességét támogató európai közpolitikákkal enyhíteni kell, mivel a kkv-ágazat teremti a legtöbb munkahelyet, fenntartva a helyi gazdaságot. Támogatni kell a kiszolgáltatott helyzetben levő családokat, személyeket. Tenni kell az energiaszegénység ellen, kompenzációs rendszert kell kidolgozni, melyet tagállami és uniós költségvetésből közösen finanszíroznak” – sorolta Winkler Gyula, a SME Europe első alelnöke.

A tanácskozáson részt vett Răzvan Nicolescu, volt energiaügyi miniszter, aki jelenleg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet vezetőtanácsának tagja. Mint elmondta, az energetikai átállásban az EU-nak három célkitűzést kell egyszerre követnie: energiabiztonságot, versenyképességet és a dekarbonizációt, azaz a szénmentesítést. „Az EU-nak olyan közös energetikai politikára van szüksége, amely mindhárom prioritást szem előtt tartja: a szénmentesítést, az energiabiztonságot és a versenyképességet. Nagy hiba lenne csak egyik szempontot figyelembe venni, mert azzal az emberek elveszítenék a bizalmukat, hogy valóban egy okosan elképzelt, alacsony kibocsátást eredményező átállást támogatnak” – hangsúlyozta Răzvan Nicolescu.

Az energetikai átállás stratégiai jelentőségű az EU és valamennyi tagállam számára, hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. „Mélyreható és visszafordíthatatlan változásnak vagyunk tanúi, ráadásul a folyamatot az ukrajnai háború is felgyorsítja. Egyértelműen szükség van arra, hogy csökkenteni kell az EU Oroszországtól való függőségét, hiszen ez – jól látható – sok téren sebezhetőséget jelent” – szögezte le az EP-képviselő. Véleménye szerint az EU kereskedelempolitikája alapvető eszköz a zöld megállapodás célkitűzéseinek elérésében, az energetikai átállás megvalósításában és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésében. “A zöld megállapodás célkitűzéseinek elérése azt jelenti, hogy az EU földrajzilag távoli piacokról is hozzáférhet nyersanyagokhoz. Ehhez új uniós kereskedelmi megállapodásokra van szükségünk olyan országokkal, mint Chile és Mexikó, Ausztrália és Új-Zéland” – tette hozzá a képviselő.

Az EPP gazdasági szervezete, a SME Europe által szervezett A kis- és középvállalkozások energiabiztonsága és versenyképessége című tanácskozáson részt vett: Ivan Štefanec, szlovákiai EP-képviselő, a SME Europe elnöke, Paul Rübig, a SME Europe tiszteletbeli elnöke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, valamint Peter Hefele, a Wilfried Martens Intézet politikai igazgatója.