Európa újraiparosítása feltétlenül szükséges

Európa újraiparosítására feltétlenül szükség van egy olyan globális környezetben, amelynek jellemzője a volatilitás, az agresszív verseny és az ellátási láncok jelentős torzulása – jelentette ki Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) európai parlamenti képviselő. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnökeként az Európai Parlamentben szervezett „Európa ipari erejének újjáélesztése: módozatok az ipari leépülésének ellensúlyozására” című konferencia megnyitóján. Az RMDSZ-es EP-képviselő szerint Európa ipari erejének újjáélesztésének három pillérét az európai egységes piac elmélyítése, az intelligens és célzott támogatáspolitika és nem utolsósorban az EU megfelelő kereskedelempolitikája képezi.

Winkler szerint nincs jó formában az európai egységes piac. „Az egységes piac az EU alappillérének tekinthető, nemrégiben volt létrehozásának harmincadik évfordulója. Ez egyben alkalmat adott arra is, hogy felülvizsgáljuk a működését. Nincsen okunk optimistának lenni. Csak egy példa: az európai egységes piac azért is töredezett, mert Romániát és Bulgáriát a schengeni övezet kapujában tartják” – fogalmazott a képviselő.

Véleménye szerint az újraiparosítás érdekében az EU-ban intelligens támogatási rendszert kell kidolgozni az európai iparágak számára. „Okosan és célzottan kell használni az állami segély rendszerét. Szerintem az EU-nak arra kellene törekednie, hogy a zöld technológiákat, az energiahálózatokat és a kritikus infrastruktúrát támogassa” – mondta Winkler Gyula.

A kereskedelempolitika is alapvető fontosságú az ipar újjáélesztése szempontjából. Sajnos ezen a területen is vannak lemaradások. Az elmúlt 4 évben uniós szinten nem sikerült egyetlen kétoldalú kereskedelmi szerződést sem véglegesíteni. Az utolsó ilyen a Vietnámmal 2019-ben ratifikált egyezmény volt” – mutatott rá az INTA alelnöke.

Az európai parlamenti képviselő által szervezett nemzetközi konferencián többek között Leopoldo Rubinacci, az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese, Inmaculada Rodriguez-Pinero (S&D, Spanyolország) európai parlamenti képviselő és Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatósági tagja is felszólalt. Az eseményen részt vettek Európa legnagyobb, több tízmillió munkahelyet és több mint 500 milliárd eurós forgalmat bonyolító vállalkozói érdekképviseleti szervezetek és a kkv-szektor képviselői is.

Az Európai Parlamentben tartott konferencia időszerűségét az új európai ipari stratégia adja, valamint az európai és a világpiacokon zajló negatív folyamatok felerősödése, amelyek drámai hatással vannak az európai gazdaság versenyképességére.