Európa-nap a vajdahunyadi régészeti táborban

Európa-napot tartottak szombaton a vajdahunyadi régészeti táborban, ahol az egyetemisták és középiskolások nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogyan alakult meg az Európai Unió és milyen lehetőségeket biztosít az erdélyi fiataloknak , hanem arra is, hogy Európa hogyan kezeli a migránsválságot, a britek miért szavaztak a kilépés mellett. A Vajdahunyadi Magyar Házban megszervezett kerekasztal-beszélgetésen Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, dr. Csók Zsolt régész, a tábor szakmai vezetője, Winkler Gyula EP-képviselő vett részt. Ezt megelőzően Dr. Rüsz Fogarasi Enikő, a BBTE Történelem és Filozófia karának prodékánja találkozott a táborozókkal.

A táborban a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumból öt diák, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemről négy hallgató, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonából pedig nyolcan vesznek részt.

2016_07_09_regesztabor1

Nem véletlen, hogy így választottuk meg a résztvevőket, azt szerettük volna, ha az egyetemisták az ispánsági vár kutatásába kapcsolódnának be, a kisebb diákok pedig életpálya modellt láthatnának, megismerhetnék, hogy mivel foglalkoznak a régészek, de ugyanakkor fontos, hogy egymással is megismerkedjenek, az ilyen táborok mindig közösségformálók is” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki felidézte, neki is életre szóló élmény volt diákként részt venni a magyarlétai régészeti táborban. “Megtanultunk csapatban dolgozni, leosztani a munkát, hogy kire miben hagyatkozhatunk, ezek az élmények a mai napig elkísérnek, örülök, hogy egy ilyen kezdeményezés ma is támogatásra talál. Itt, a szórványban kiemelten fontos a közösségépítő programok szervezése, és Hunyad megyében ez a második örökségvédelmi program, amit elindítunk, az Örökségünk Őrei után” – tette hozzá.

2016_07_09_regesztabor

A siker alapja és kulcsa a kétkezi és értelmi munka, ha ezt betartják, akkor a határ a csillagos ég – bíztatta a diákokat dr. Csók Zsolt régész, kiemelve, hogy ez a kutatás azért is fontos, mert itt van az egyik legrégebbi, Árpád-kori ispánsági vár. “Szeretnénk ezt a projektet folytatni, jövőre is ilyen tábort szervezni egyetemistáknak és középiskolás diákoknak közösen, nemcsak itt Hunyad megyében, hanem egész Erdélyre kiterjesztenénk a programot” – jelentette be a tábor szakmai vezetője.

2016_07_09_regesztabor4

Az EU biztosította lehetőségek közül, úgy vélem, a legfontosabbak azok,amelyekkel a fiatalok élhetnek. Nekünk, kelet-európaiaknak különösen érdekes, hogy egyetlen emberöltő alatt megtettük azt az utat, amely kivezetett a kommunista diktatúrából, a rendszerváltás bonyo     dalmain át eljuttatott az Európai Unióba. Ennek köszönhetően a mai fiatalok szabadon tervezhetik életpályájukat. Az unió lehetővé teszi a szabad mozgást, az Erasmus programon keresztül bármely európai ország egyetemén megszerezhetik a szükséges tudást. Az egységes piac nemcsak elérhetővé, de a gyakorlatban is könnyebbé teszi a szabad mozgást, olcsó repülőjeggyel, csökkenő roaming-díjjakkal, európai egészségügyi biztosítással valóban a mindennapokban is megélhetjük európai uniós tagságunk előnyeit” – sorolta a fiatalok által kihasznált lehetőségeket Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki házigazdaként a szórványközösségben elérhető sikerekről is beszélt. Többek között a Téglás Gábor Elméleti Líceum és a Vajdahunyadi Magyar Ház megépítésének körülményeiről mesélt a fiataloknak, kiemelve, hogy összefogásra, kitartó küzdelemre, állhatatos

Save