Európa legjobb vállalkozásai között az olaszteleki kastélyszálló

Európa legjobb családi vállalkozása díját kapta az olaszteleki Daniel kastélyszállót működtető Rácz Lilla és Rácz Attila.  A székelyföldi céget Winkler Gyula EP-képviselő javaslatára díjazták a SME Star Awards családi vállalkozás kategóriájában. A díjátadót szerda este tartották Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a székelyföldi vállalkozás elismerését Rácz Lilla vette át.

https://youtu.be/jcaIUYtv67A

Az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezete, a SME Europe kezdeményezte a SMA Star Awards díjakat, kilenc kategóriában osztottak ki tizenegy elismerést. „Nagy örömömre szolgált, hogy nemcsak javasolhattam Rácz Attila és Rácz Lilla úttörőnek számító székelyföldi vállalkozását a díjra, de meg is kapták az elismerést. A helyi gazdaság erejét a kis- és közepes vállalkozások adják, ezen a területen a családi vállalkozásoknak különösen fontos szerepe és nagy hagyománya is van Európában. Nagy elismerés, hogy az európai legjobbak közé bekerült egy hazai vállalkozás, megmutatva, hogy a tervezés, a kitartó munka, az összehangolt cselekvés meghozza az eredményt, amely most európai szintű elismerésben is mérhető” – fogalmazott a díjkiosztót követően Winkler Gyula, aki a SME Europe első alelnökeként is tevékenykedik.

A SME Star Awards családi vállalkozás kategóriájának nyertese csakis olyan cég lehet, amelynek tevékenysége túlmutat a saját területén és hatással van a közösségre, ugyanakkor követendő példa lehet kezdő vállalkozások számára is.

A Rácz házaspárt a Digitális Székelyföld kezdeményezés kapcsán ismertem meg, olyan üzletemberekként, akik több lábon állnak, de mindig igyekeznek szülőföldjük hasznára is fordítani tudásukat, szakértelmüket. Az olaszteleki Daniel kastélyszálló nemcsak fontos idegenforgalmi pontjává vált Erdővidéknek, de a közösségépítés kiemelt helyszíne is lett. Ez a díj annál is fontosabb, hogy épp idén, a kulturális örökség európai évében nyerték el Európa legjobb családi vállalkozás díját, egy olyan projekttel, amely az épített örökség gondos megőrzését, hasznosítását célozta, bekapcsolva nemcsak az épületet, de a térséget is a turisztikai, kulturális körforgásba” – mutatott rá az EP-képviselő.

Erdővidék egyik legismertebb műemléképületét 1621-ben Daniel Mihály, Háromszék alkapitánya építtette a Bethlen Gábor fejedelemtől kapott birtokára. Az épület 2010-ben került Rácz Attila és Rácz Lilla tulajdonába, akik európai uniós forrásokból restaurálták és alakították át szállóvá a kastélyt, amely Castle Hotel Daniel néven működik, de amint a tulajdonosok vallják, nem szállást, hanem élményt kínálnak.