EU-Kína kapcsolatok: nyilatkozatok után tettekre is szükség van

Az Európai Parlament az EU-Kína Átfogó Beruházási Megállapodás tárgyalásának gyorsítását szorgalmazza, ugyanakkor őszintébb párbeszédet szeretne a kétoldalú tárgyalások során – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke, az EPP kínai ügyekben megbízott jelentéstevője. Hétfőn és kedden hivatalos kínai küldöttség látogatott az Európai Parlamentbe, ahol több találkozóra is sor került.

Az EU és Kína közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolat a világpiac egyik legfontosabb kapcsolatrendszere. Több őszinteségre van szükség a nagyszerű lehetőségek, de a kihívások tekintetében is, melyek meghatározzák kapcsolatunkat. Tárgyalnunk kell arról, hogy milyen nehézségekbe ütköznek az európai befektetők a kínai piacon, de arról is, hogyan tudnánk jobban együttműködni a Világkereskedelmi Szervezetben, amennyiben azt szeretnénk, hogy kétoldalú kapcsolatunk fenntartható legyen” – fejtette ki Winkler Gyula hétfőn a Zhang Ming, Kína EU-nagykövetével folytatott eszmecserén, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban.

Az INTA alelnöke szerint Kínának biztosítania kell az átláthatóságot és a kölcsönösséget a piacra jutás kérdésében, ugyanakkor egyenlő versenyfeltételeket az európai befektetőknek, de a szellemi tulajdonjogot is tiszteletben kell tartania. Ebben a kontextusban Winkler Gyula azokat az ígéretes vállalásokat is üdvözölte, amelyeket Zhang Ming ismertetett az eszmecserén. Az EP-képviselő kiemelte, hogy konkrét tetteknek kell követniük a vállalásokat. A beszélgetésen megtárgyalták a kínai acélipar többletkapacitása miatt kialakult aggodalmakat is. Winkler elmondta, hogy május elején egy INTA küldöttség utazik Sanghajba és Pekingbe, reményét fejezve ki, hogy a helyszínen valós képet kapnak majd az EU-Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok legutóbbi fejleményeiről, de az EU-Kína Átfogó Beruházási Megállapodásra vonatkozó tárgyalások helyzetéről is.

Kedden reggel Winkler Gyula, az EPP kínai ügyekben megbízott jelentéstevőjeként, Bernd Lange, az INTA elnökével együtt találkozott Fu Ziying, kínai kereskedelmi miniszterhelyettessel. A beszélgetés központi témája az INTA bizottság kínai látogatása volt, ugyanakkor Winkler Gyula arról biztosította a minisztert, hogy az Európai Parlament nem a konfrontáció, hanem az együttműködés pártján áll.

Kedden délután az EP-képviselő jelen volt az INTA – AFET (az EP Külügyi Bizottsága) által szervezett közös vitán, ahol az EU-Kína kapcsolatokra vonatkozó stratégiákat elemezték.

Az EU-ba behozott kínai áruk értéke meghaladja a napi egy milliárd eurót, míg a mi exportjaink értéke alig kevéssel több mint napi fél milliárd euró. Ilyen körülmények között örömmel fogadtuk a bejelentést, hogy Kína megnyitja piacát a pénzügyi szolgáltatások, az autó-, hajó- és repülőgépipar előtt, viszont több konkrétumra van szükség. Szeretnénk, ha csökkenne a bürokrácia, és ha a Kínában tevékenykedő vállalataink egyenlő bánásmódban részesülnének” – hangsúlyozta Winkler Gyula, utalva a Kínában működő európai uniós kereskedelmi kamara (EUCCC) által ismertetett információkra.

Az EU-Kína kapcsolatok, különösen a gazdasági és kereskedelmi együttműködés témája érzékeny kérdés az európai intézményekben, annál is inkább, hogy az utóbbi időben az EU vezetői arra figyelmeztettek, hogy egyes tagállamok kárára alakulnak az EU-Kína kapcsolatok. Egy nemrég kiadott elemzés szerint az utóbbi tíz évben Kína 318 milliárd dollárra vásárolt részesedést vagy eszközölt befektetést EU-s tagállamokban. Franciaország és Németország egy közös uniós stratégiát szorgalmaz, amely Kína agresszív előretörését szabályozná az európai stratégiai ágazatokban.

Az EU-Kína Átfogó Beruházási Megállapodás tárgyalásait 2013-ban kezdték el, a legutóbbi egyeztetésre múlt héten került sor Pekingben.