Erős Székelyföldért dolgozunk tovább!

Fotó: Bethlendi Tamás

Szeretlek Székelyföld! mottóval tartották meg csütörtökön Kézdivásárhelyen az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének megyei tisztújító küldöttgyűlését, amely a Szövetség európai parlamenti választási kampányának háromszéki indítórendezvénye is volt. Tamás Sándor, a területi szervezet elnöke újabb négy évre kapott mandátumot a háromszéki küldöttektől és folytatja munkáját Grüman Róbert ügyvezető elnök is.

 Az RMDSZ EP-képviselőjelöltjeivel a választás tétjéről, az uniós tagság hozadékáról, fejlesztési pénzekről beszélgettek. Winkler Gyula elmondta, nem kell megvárni az Európai Unió 2021-től kezdődő következő költségvetési ciklusát, már most lehet tenni azért, hogy településeink fejlődhessenek. A Bukarestből lebonyolított Nagy-infrastruktúra operatív program projektjeinek elhúzódása miatt 2 milliárd eurót veszíthet el Románia. Az RMDSZ ezt próbálja megakadályozni, ezért kérte a miniszterelnöktől, hogy folyamodjon az Európai Bizottsághoz, és kérje ennek a 2 milliárd eurónak az átcsoportosítását az önkormányzatok javára. „Ha ezt a Bizottság jóváhagyja, akkor átlagban 50 millió euró érkezne minden egyes romániai megyébe. Ebből a pénzből olyan projekteket lehetne finanszírozni, amelyek esetében már holnap el lehetne kezdeni a munkát. A mi önkormányzatainknak vannak projektjei, és biztos vagyok abban, hogy hatékonyan, gazdaságosan és a közösség javára tudnák elkölteni a pénzt” – mutatott rá a képviselőjelölt.

Biztonság és jólét – ez a május 26-i európai parlamenti választások tétje. Minden európai család ezt szeretné, de ez számunkra kisebbségi közösségként többet jelent. Számunkra a biztonság azt jelenti, hogy szülőföldünkön otthon érezhessük magunkat, hogy szabadon gyakorolhassuk jogainkat és éljük meg identitásunkat. Számunkra a jólét önkormányzataink, településeink, közösségeink fejlődését is jelenti. Ezért értékes az a Kárpát-medencei magyar szövetség, amelyet a Minority SafePack és a nemzeti érdekek védelmében létrehoztunk. Minél többen vagyunk az EP-ben, annál erőteljesebben tudjuk képviselni az erdélyi magyar érdekeket, tudunk dolgozni biztonságunkért és jólétünkért” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke.

A fiatalok tíz pontban fogalmazták meg az unió iránti elvárásaikat. A köztük dolgozó Oltean Csongor, EP-képviselőjelölt elmondta, az a feladata, hogy kellőképpen megszólítsa az unió új nemzedékének tagjait, a fiatalok nyelvén érthetően közvetítse az RMDSZ üzeneteit, mely Szövetség kezet nyújtott az ifjúságnak nemcsak a kampányban, hanem az elmúlt években egyaránt. A képviselőjelölt szerint az elkövetkező időszak jó lehetőség arra, hogy felmérjék, min kell dolgozniuk az Európai Parlamentben, itthon közösen az RMDSZ és a MIÉRT, illetve a számtalan ifjúsági szervezet berkeiben.