Erős Kárpát-medencei magyar képviselet kell az EP-ben

Fotó: Országgyűlés Hivatala

Nagy a felelősség az RMDSZ szórványszervezetein, a jövő évi választássorozat sikeréhez a szórványban élő magyarok cselekvő akaratára, összefogására is szükség van – emelte ki Winkler Gyula szerdán, Budapesten, ahol a KMKF Szórvány–diaszpóra munkacsoportjának ülésén vett részt.

A 2022-es romániai népszámlálás eredményei csak azt igazolták, amit mi, a szórványban dolgozók nap mint nap tapasztalunk munkánk során: mindenhol Erdélyben és a Bánságban csökken a magyar szórványközösség létszáma. Ez a tény nagy felelősséget ró az RMDSZ szórványszervezeteire. Meg kell szólítanunk minden magyart, a legkisebb közösséget is felkeresve, hogy megerősítsük magyarként való megmaradásába vetett hitét. A 2024-es év külön feladatot fogalmaz meg a magyar szórványközösségek számára. Június 9-én az unió minden országában európai parlamenti választásokat tartanak. Nekünk, szórványban élőknek is hozzá kell járulnunk a magyar nemzeti képviselet megerősítéséhez, hogy együtt nagyobb erővel tudjunk fellépni Brüsszelben. Az EU vízválasztó pillanathoz ért, és a magyar érdek azt kívánja, hogy az unió térjen vissza az alapító atyák által megfogalmazott értékrendhez. Ez nem kis feladat, ehhez erős Kárpát-medencei magyar képviselet kell az EP-ben, aminek eléréséhez mindannyian hozza kell járulnunk. A szórványban élő magyarok cselekvő akaratára, összefogására is szükség van” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a munkacsoport ülésén.

A romániai magyar szórványközösségek az identitás megőrzéséért folytatott küzdelmük során alapvető prioritásként kezelik az anyanyelvi oktatás megerősítését. Ez áll »Az RMDSZ szórvány cselekvési prioritásai a 2024-es választási évben« című dokumentumban is, amelyet a Szórvány frakció dolgozott ki az elmúlt hónapokban, és amelyet november 11-én, Nagybányán hoztunk nyilvánosságra. Ebben a kontextusban is köszönöm szórványközösségeink nevében a magyar Országgyűlés, magyar Kormány, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság anyanyelvű oktatást támogató programjait: a bölcsőde, óvoda építéstől, a Szülőföldön magyarul – nevelési, oktatási támogatáson át a délutáni oktatás biztosításáig minden olyan kezdeményezést, amely megerősíti a magyar nyelvű oktatást szórványvidéken” – fogalmazott a képviselő.

Szerdán 12. alkalommal ülésezett Budapesten, az Országházban a KMKF Szórvány–diaszpóra munkacsoportja. Az ülést Szászfalvi László országgyűlési képviselő, a munkacsoport társelnöke vezette, és ez alkalommal a találkozó éppen a magyar szórvány napjára esett, amelyet november 15-én tartanak szerte a Kárpát-medencében. A résztvevők két témát tárgyaltak: a Kárpát-medencei magyar szórvány a népszámlálási adatok tükrében, valamint a demográfiai folyamatok és diaszpóra kérdéskörét.