Erős jelenlét kell Brüsszelben az erdélyi magyar érdekek érvényesítéséhez

A jövõ évi európai parlamenti választásokat követõen szinte biztosra vehetõ, hogy megkezdõdik a vita az Európai Unió alapszerzõdéseinek módosításával kapcsolatosan – mondta Winkler Gyula csütörtök este Petrozsényben a Caritas Közösségi Házban. Az EP-képviselõ Az Európai Unió és az erdélyi magyar emberek címmel megtartott lakossági fórum meghívottja volt. “Olyan kihívásokat kell megválaszolni az unió szintjén, mint az európai gazdasági kormányzás, a banki unió megalakítása és általában véve lehetõség nyílik az unió jelenlegi mûködésével kapcsolatos mechanizmusok felülvizsgálatára. Ez egy olyan alkalom, amely lehetõséget teremthet arra, hogy a nemzeti kisebbségi közösségekkel kapcsolatos, erdélyi és kárpát-medencei célkitûzéseket is érvényesíthessük. Ennek alapvetõ feltétele, hogy ott legyen az erõs RMDSZ képviselet az Európai Parlamentben a 2014-es választásokat követõen is” – hangsúlyozta Winkler Gyula. “A másfél milliós romániai magyar közösség nagyobb, mint egy egész sor uniós tagállam, nemzeti közösségünk ereje abban áll, hogy biztosítja a képviseletet minden olyan szinten, ahol a mi életünket befolyásoló döntések születnek, helyi szinten az önkormányzatokban, Románia törvényhozásában és az Európai Parlamentben, ahol egyre több olyan döntést hoznak, amely rólunk is szól, a mindennapjainkat is meghatározza” – magyarázta az EP-képviselõ.  

Winkler Gyula elõadásában Románia hétéves uniós tagságának mérlegét is megvonta, a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt beszélt. “A kisebbségi polgári kezdeményezés elutasítása is bizonyítja, az uniós intézmények továbbra is elzárkóznak a nemzeti kisebbségek kérdésétõl, a tagállamok hatáskörébe utalva azt” – mutatott rá az uniós mechanizmus egyik visszásságára. Az EP-képviselõ ismertette az unió jövõjével kapcsolatos vitákat és bemutatta az Új Európát most címû tanulmánykötetet, amely az idén jelent meg a Kós Károly Akadémia Könyvkiadó gondozásában. Az elõadást követõ kötetlen beszélgetésen a kedvezményes honosítással, a magyarországi országgyûlési választásokkal kapcsolatos, valamint romániai és magyarországi aktuálpolitikai kérdések merültek fel.

A Petrozsényben kéthetente megszervezett fórum általában közéleti témákat  boncolgat, házigazdája Szász János római katolikus plébános, Hunyad megyei fõesperes.

Winkler Gyula pénteken délután a Szeben Megyei Magyar Napok medgyesi rendezvényein vesz részt Balázs Béla Szeben megyei RMDSZ-elnök meghívására. Szombaton a Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdõn megtartott Bánsági Pálinkafesztivál meghívottja, délután pedig Bálint Mihály megyei RMDSZ elnök meghívására Resicabányán vesz részt a Magyar Napok eseményein. Vasárnap Déván jelen lesz a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács tisztújító közgyûlésén, amelyet követõen a MIÉRT országos vezetõségével tart megbeszélést.