Érdemi párbeszédre van szükség Románia uniós szerepét illetően

A következõ idõszakban Románia 6-7 milliárd eurót veszíthet a Kohéziós Politika által, az EU elõzõ költségvetési keretébõl finanszírozott projektekbõl, véli Winkler Gyula EP-képviselõ, aki hétfõn dévai sajtótájékoztatóján beszélt errõl. “A 2007-2013-as idõszakban 19,8 milliárd euró állt Románia rendelkezésére a Kohéziós Politika forrásaiból. Az illetékes szakminiszter úgy véli, hogy elérjük a 80 százalékos felhasználási arányt, hiszen 2015-ben is el lehet költeni ezekbõl a pénzforrásokból. Én nem vagyok ennyire optimista, úgy vélem, hogy nem fogjuk meghaladni  a hatvan százalékot. Remélem, hogy téves lesz a becslésem” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Szerinte arra lenne szükség lenne, hogy Románia – 25 évvel a rendszerváltást és 8 évvel az uniós csatlakozást követõen – végre aktívabb szerepet vállaljon az Európai Unióban. “Úgy vélem, mozgósítani kellene az egész  társadalmat,  hogy pontosan meghatározzuk, milyen szerepet szeretnénk betölteni az Európai Unióban. A 2015-ös év ilyen tekintetben jó kezdet lehetne, hiszen nem választási év” – vélekedett a képviselõ. Romániában komoly közvitára lenne szükség annak kapcsán, hogy 2019 a céldátuma az euró bevezetésének, meg kellene kezdeni idõben a felkészülést arra, hogy az év elsõ felében Románia tölti be az EU soros elnökségét, fontos lenne az ország regionális fejlesztési elképzeléseirõl beszélni, meghatározni az energiabiztonsági prioritásokat, most, hogy  közös energiapolitika körvonalazódik Európában, de a keleti országhatárnál tapasztalható instabilitás kapcsán is további biztonságpolitikai kérdéseket kellene megvitatni, mutatott rá Winkler Gyula.  

A dévai sajtótájékoztató meghívottja volt Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, aki a véglegesítés elõtt álló Örökségvédelmi Törvénykönyvrõl beszélt, amelyet rövidesen közvitára bocsátanak. Az RMDSZ államtitkára a Fogadj örökbe egy mûemléket – Örökségünk õrei program harmadik évadjának indító rendezvényén vett részt Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Az RMDSZ Fõtitkársága által kezdeményezett program célja megismertetni a fiatalokkal az erdélyi épített örökség védelmének fontosságát.

Winkler Gyula ugyanakkor bejelentette, hogy a Téglás Gábor Elméleti Líceum kedden évfordulós rendezvényt szervez annak tiszteletére, hogy tíz éve adták át használatba a dévai magyar iskola épületét, az esemény díszvendége Markó Béla szenátor, az RMDSZ korábbi elnöke.