Erdélyi fiatalok fogadták örökbe az Európai Parlamentet

Az Örökségünk Őrei mozgalom Brüsszelben

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya által szervezett Örökségünk Őrei program negyvenöt erdélyi fiatalja fogadta örökbe az Európai Parlamentet, ahol bemutatót tartottak Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök jelenlétében.

Az Örökségünk Őrei 2017 – 2018-as vetélkedőjének nyertesei idén is egy tanulmányi kiránduláson vettek részt, meglátogatták az Európai Parlamentet és Brüsszel nevezetességeit. A marosvásárhelyi Telekiek unokái, a szamosújvári szentbenedeki Kornis -kastély őrei és a nagyenyedi vár őrei a belga fővárosban töltött két nap alatt megismerkedtek a várossal, a helyi jellegzetességekkel és az épített és kulturális örökséggel.

Nekünk az a feladatunk, hogy itt, az Európai Parlamentben is tudatosítsuk azt, hogy az erdélyi magyarság egy erős, értékteremtő közösség, aki a szülőföldjén akar gyarapodni, és vigyük haza mindazt a szaktudást és anyagi forrást, amivel Erdélyt fejleszteni tudjuk” –mondta Hegedüs Csilla, az Örökségünk Őrei program kitalálója. Megköszönte a diákoknak azt, hogy megmutatták Brüsszelben is épített örökségünket, amelyet az elmúlt esztendőben oly sok fantáziával védtek és népszerűsítettek.

Winkler Gyula EP-képviselő, az esemény házigazdája elismerését fejezte ki és elmondta, örömmel látja, hogy Európa szinten ismert mozgalommá nőtte ki magát a vetélkedő. „A kezdetektől lelkes támogatója vagyok az Örökségünk Őrei mozgalomnak, meggyőződésem, hogy aki ismeri, értékeli és megőrzi épített örökségünket a jövő generációja számára, az nemcsak Erdélynek, hanem Európának is fontos, jó szolgálatot tesz. Még fontosabb mindez idén, 2018-ban, a kulturális örökség európai évében. Az erdélyi magyar közösség legszebb hozzájárulása a tematikus évhez az Örökségünk Őrei erdélyi mozgalom megerősödése, bővülése. Ebben az évben minden eddiginél nagyobb csapat, 45 fiatal és kísérő tanáraik igazi nagykövetekként mutatták be az örökbefogadott műemlékeket, bizonyították újra kreativitásukat, leleményességüket, felkészültségüket. Az alkalom fontosságát és súlyát is jelzi, hogy Navracsics Tibor európai biztos is részt vett a bemutatón, tartalmas párbeszédet folytatva a jelenlevőkkel” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Az Örökségünk Őrei az egyik kiemelkedő programsorozata a 2018-as kulturális örökség európai évének. Példaértékű, ahogy a fiatalok új közösségeket építve fedezik fel saját és környezetük kultúráját, és az, ahogyan őrzik mindannyiunk, azaz Európa kulturális örökségét. Hiszen ez a legfőbb célja az évnek: megismerni közvetlen környezetünk kultúráját, erősíteni a helyi identitástudatunkat, mert csak erős és büszke helyi identitással lehet erős és büszke európai identitásunk is” – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, az esemény fővédnöke.