Erasmus a fiatal vállalkozókért – az üzleti kultúra megerősödéséért

Az európai uniós támogatások kiemelten célozzák a fiatalokat, számos olyan program működik, amelyeknek kimondottan ti vagytok a kezdeményezettjeik – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula péntek este Kolozs megyei fiataloknak, hozzátéve, hogy fontosnak tartja azokat a programokat, amelyek a vállalkozói kultúra kialakítását, megerősödését támogatják. Az RMDSZ EP-képviselője a KIFOR meghívására Szamosújváron vett részt a Téka Alapítványnál tartott Vállalkozz rá nevű műhelytáborban.

 

https://youtu.be/mxs2f6zKHsg

A számadatok azt mutatják, hogy az erdélyi magyar fiatalok körében szükség van olyan programokra, amelyek a vállalkozói készségeket fejlesztik, ösztönzik a vállalkozói kedvet. Ilyen lehetőség az Erasmus a fiatal vállalkozókért program, amelyet az Európai Néppárt kezdeményezett és arra ad lehetőséget, hogy fiatal európai vállalkozók egy olyan más uniós országbeli, tapasztalt vállalkozóval dolgozzanak,  aki vállalja a mentor szerepet. Az Európai Bizottság ösztöndíjat biztosít, amely az utazási, lakhatási és egyéb költségek egy részét fedezi. Az Erasmus a fiatal vállalkozókért program nagyon népszerű az unióban, sok ezer fiatal vesz részt benne, hiszen előnyei közé sorolható a szakmai tapasztalat mellett az is, hogy a mesterség fortélyai mellett korszerű menedzsmentet és egy új kultúrát is megismerhet, hasznos nyelvgyakorlás és kapcsolatépítés szempontjából is, sőt, az így kialakított személyes kapcsolatokat később üzleti kapcsolatokká lehet fejleszteni” – mutatott rá Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszorosan növekedik az esélye annak, hogy sikeres vállalkozó legyen az, aki egy ilyen szakmai gyakorlaton részt vett.

Az Erasmus a fiatal vállalkozókért programot az Európai Néppárt képviselői kezdeményezték, köztük Winkler Gyula is, aki részt vett az elképzelés kidolgozásában. A program célja, hogy fiatal európai vállalkozók maximum 6 hónapos időszakot töltsenek egy tapasztalt, kis- vagy közepes vállalkozó mellett, egy másik európai országban, ahol megtanulhatják, hogyan fejleszthetik és növelhetik a vállalkozásuk hatékonyságát. A program gyakorlati és pénzügyi támogatást is biztosít.

A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum, a KIFOR Vállalkozz rá! címmel tart ezen a hétvégén műhelytábort Szamosújváron a Téka Alapítványnál, a péntek délutáni megnyitón Enyedi Tamás, a KIFOR elnöke, Csoma Botond parlamenti képviselő, a Kolozs Megyei RMDSZ elnöke, Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke, Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős alelnöke és Balla Ferenc megyei tanácsos köszöntötte a résztvevőket.