EP-kezdeményezés az átláthatóbb gazdasági környezetért

Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Parlament Panama-papírokkal kapcsolatos vizsgálóbizottságának helyettes tagja lett, ez a bizottság az offshore cégeket és azok haszonélvezőit kutatja fel. Az EP szerdán, a Brüsszelben zajló miniplenárison határozott a vizsgálóbizottság összetételéről, míg létrehozásáról Strasbourgban döntöttek június 8-án. A 65 tagú bizottságnak 12 hónap alatt kell elkészítenie jelentését.

 

Az Európai Parlamentnek kezdeményeznie kell, hogy átláthatóbbá váljon a gazdasági környezet, és ezáltal visszafogható legyen a túlburjánzott spekuláció és kapzsiság, amely egyébként a 2008-as pénzügyi válsághoz is vezetett” – emelte ki Winkler Gyula szavazatmagyarázatában. Mint mondta, a 2008-as pénzügyi válság hatásai a mai napig érződnek, az európai képviselőknek pedig nemcsak a törvénykezésre kell odafigyelniük, hanem olyan intézkedésekre is, amelyek mentalitásváltáshoz vezetnek.

 

Az igaz, hogy az adópolitika a tagállamok kizárólagos kompetenciája, ám a szabályozó és ellenőrző hatóságok együttműködése, de az EP élenjárása is – akár az új vizsgálóbizottság felállításával –, mind megszabja azt az erkölcsi minimumot, amelyhez tartanunk kellene magunkat. Az átláthatóság kulcsszerepet játszik az állampolgárok érdekvédelmében, az Európai Parlament pedig éppen ezáltal kap felhatalmazást, hogy kezdeményező szerepet vállaljon ezen a területen” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

 

A bizottságban tevékenykedő európai képviselők a tagállamok és az Európai Bizottság által a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó uniós jog állítólagos megsértését és visszás alkalmazását is vizsgálják. Az EP képviselőcsoportjai azt követően egyeztek meg abban, hogy szükség van vizsgálóbizottság felállítására, hogy nemzetközi offshore-botrány tört ki. Tavasszal több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, – innen jön Panama-papírok elnevezés. Az oknyomozó anyag összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott.

 

 

 

Save

Save