Elutasítjuk a KAP és a Kohéziós Politika költségvetésének csökkentését

Az EU 2021-2027 közötti pénzügyi keretének egyeztetései során a bukaresti kormány nem fogadhatja el, hogy a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika finanszírozása csökkenjen – mondta kedden Winkler Gyula dévai sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ EP-képviselője szerint az EU két fontos közpolitikájának finanszírozása veszélybe került, többek között a Brexit körüli bizonytalanságnak köszönhetően, Nagy-Britannia kilépése jelentős nyomást helyez az új uniós költségvetésre, de azért is, mert egyes nyugat-európai tagállamok a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika terhére növelnének más költségvetési tételeket.

Winkler Gyula rámutatott, az RMDSZ szerint Románia első számú prioritása kell legyen a két közpolitika finanszírozásának szinten tartása. „Az EU soros elnökségét betöltő Finnország szeretné, hogy decemberig elfogadásra kerüljön az új költségvetési keret. Azonban a Brexit körüli kiszámíthatatlanság miatt nem hiszem, hogy a tagállamoknak sikerül egyezségre jutni az év végéig. A 2021-2027-es időszakra szóló új költségvetési keret elfogadásának késése minden tagállamban gondot okoz. (…) Egyelőre nem lehet pontos számokról beszélni az új költségvetés kapcsán, de például olyan hírek vannak, melyek szerint 5 százalékkal csökkennek a direkt kifizetések és 15 százalékkal lesz kisebb a vidékfejlesztési projektek finanszírozása. Románia nem fogadhat el ezen a téren egyetlen kompromisszumot sem, nem egyezhet bele, hogy csökkenjenek ezek a támogatások” – hangsúlyozta. Az Európai Parlamentben mindent meg fogunk tenni azért, hogy olyan koalíciókat kössünk, elsősorban a közép- és kelet-európai kollégákkal, akikkel közösen elérhetjük, hogy a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika finanszírozása megfelelő maradjon, számolt be a képviselő.

Kitérve arra, hogy kemény tárgyalások lesznek a 2021-2027 költségvetési időszak sarokszámait illetően az májusi választások után politikailag igencsak töredezett Európai Parlamentben is, az RMDSZ EP-képviselője megjegyezte: inkább késsen a többéves pénzügyi keret elfogadása, mintsem olyan költségvetés szülessen, amely nem felel meg a közép- és kelet-európai tagállamok fejlesztési igényeinek.

Winkler Gyula arról is beszámolt, hogy az Európai Parlament háromszorosra növelné az Erasmus+ program költségvetését, valamint duplázná a Kreatív Európa program büdzséjét. „Ebben a mandátumban a CULT – a Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságban is tevékenykedem. Azért is döntöttem így, mert a következő öt évben prioritásaim az ifjúságpolitikai döntésekhez kötődnek. Úgy vélem, ha szeretnénk jövőt építeni, ha van víziónk, akkor kötelességünk a fiatalokat is figyelembe venni, meghallgatni őket, támogatni az ifjúságnak szánt programokat. (…) A CULT-bizottságban az első témánk a 2021 utáni költségvetés volt. Szeretnénk háromszorosára növelni az Erasmus+ program finanszírozását, ami több ösztöndíjlehetőséget jelent a diákoknak, kutatóknak, nagyobb pénzügyi keretet biztosít az ifjúsági projekteknek” – magyarázta Winkler Gyula.