Előrelátó tervezés szükséges a Minority SafePack további sikeréhez

Megvan a millió. Megvannak a válaszaink címmel tartottak a Minority SafePack sikerét ünneplő panelbeszélgetést a FUEN kongresszus második napján. EP-képviselők, a polgári kezdeményező bizottság tagjai, az aláírásgyűjtő kampányok szervezői, FUEN tagszervezetek képviselői összegezték az európai polgári kezdeményezés eddigi eredményeit, beszéltek a további tervekről, számba véve az EU kisebbségvédelmi politikáját.

A régi bölcsesség úgy tartja, hogy mindennek megvan a rendelt ideje, és ez így történt a Minority SafePack esetében is, fogalmazott Winkler Gyula, utalva a Prédikátor könyvének közismert soraira. „A kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés elindítását hét évvel ezelőtt álmodtuk meg, ez volt a kezdeményezés ideje, amit az előkészítő munka és a várakozás ideje követett, hiszen évekig vártuk az Európai Bíróság döntését. Utána az ujjongás ideje következett, majd jött az aláírásgyűjtés ideje. Kérdés, hogy mi lesz ezután, az biztos, hogy nem lehet az elsietett lépések ideje, hanem épp ellenkezőleg következzen a bölcsesség, az előrelátás ideje. Az Európai Bizottság elé abban a jól megválasztott pillanatban kell az összegyűjtött aláírásokat benyújtani, amikor a legnagyobb az esély, hogy az EB érdemi választ ad, amely megfelel közösségeink elvárásainak. Gondosan, előrelátóan, türelemmel és bölcsességgel kell a következő lépéseket megtervezni” – hangsúlyozta Winkler Gyula a beszélgetésen.

https://youtu.be/jJfltfTp0U0

Sógor Csaba arra a kérdésre, hogy mi várható ezután úgy reagált, hogy a jövőt nyilván nem lehet megjósolni, de a jelen tapasztalatai azt mutatják, hogy a Minority Safepack kisebbségvédelmi csomaggal Európa-szerte aktivizálni lehetett a civil társadalom szerepét a politikában. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője emellett az Európa Tanács részéről az utóbbi időszakban tapasztalt aktív kiállást is fontosnak tartja, amelyhez alapként szolgált számos, az Európai Parlamentben született jelentés is. „A kisebbségi kérdés egyértelműen előtérbe került az elmúlt években és ezzel a bizakodással folytatjuk a munkát és vágunk neki a következő időszaknak. Az is további reményekre ad okot, hogy erősödtek a különböző európai őshonos kisebbségek egymás közti kapcsolatai, így nagyobb lehetőségünk van egymástól tanulni” – mondta a képviselő.

Sógor Csaba személyes tapasztalatát megosztva elmondta: Romániában minden héten elmegy egy szabadon lobogó fríz zászló mellett, amely egy teljesen normális dolog, hiszen minden európai közösségnek joga van saját identitását ily módon is kifejezni. „Ugyanebben az országban azonban saját közösségemet, egy őshonos európai közösséget megbüntetnek szimbólumai használatáért” – mondta a képviselő, hozzátéve azt, hogy Romániának még nagyon sok tennivalója van addig, míg példát tud mutatni kisebbségvédelemből.

Azokra a véleményekre reagálva, amelyek az Európai Uniót óva intik attól, hogy beleszóljon egy tagállami hatáskörbe tartozó kérdésbe, Sógor Csaba úgy fogalmazott: az EU nem teheti meg, hogy továbbra is távol maradjon ettől a kérdéstől, az EU a kisebbségek uniója is, nem csupán egy gazdasági és pénzügyi közösség. „Mi azt várjuk az EU-tól, hogy anyaország-szerepet vállaljon az európai őshonos kisebbségek fölött” – érvelt a képviselő.

Javában zajlik az EU jövőjéről szóló vita, ilyenkor célkitűzéseinket kulcsszavakban kell megfogalmazni, emelte ki Winkler Gyula. „Három kulcsszavunk van: együttműködés, párbeszéd és hatékony stratégiák kidolgozása. Szorosabb együttműködésre van szükség a FUEN és az Európai Parlament között, a kisebbségi intergroupban új erővel tervezzük meg politikai cselekvésünket, hiszen arra a legitimációra építünk, amit a FUEN által összegyűjtött 1,3 milliónyi aláírás biztosít. Párbeszédre van szükség a nemzeti kisebbségek és tagállamokban élő többség között, meggyőzni az a többségi társadalmakat célkitűzéseink jogosultságáról. Ahogy Vincze Lóránt, FUEN elnök helyesen megállapította, párbeszédre van szükség a Minority SafePack polgári kezdeményező bizottság és az Európai Bizottság között kezdeményezésünk tartalmi értékesítése érdekében. Két irányban van szükség hatékony stratégiákra, rövid távon a 2019 májusában megszervezendő EP-választásokhoz kötődően, hosszú távon pedig a Koppenhágai dilemmák feloldására irányulva” – fejtette ki a képviselő.

Június 20–24. között a hollandiai Leeuwarden/ Ljouwert, Frízföld fővárosa ad otthont az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 63. Kongresszusának.