Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

Tanszercsomag-támogatásról döntött kedden este a Hunyad megyei RMDSZ és a megyei Pedagógusszövetség, a tanszercsomagokat azok az előkészítő osztályos tanulók kapják, akik magyar nyelven tanulnak. A program célja ösztönözni a magyar és etnikailag vegyes családokat, hogy a magyar oktatást válasszák.

 

A Hunyad megyei RMDSZ prioritásai között mindig is első helyen volt az anyanyelvű oktatás támogatása, viszont egyre nagyobb kihívásokkal nézünk szembe, mert a demográfiai adatok nem alakulnak kedvezően. Éppen ezért minden lehetőséget megragadunk,  hogy a magyar családokat, de a vegyes családokat is meggyőzzük a magyar nyelvű oktatás  előnyeiről. Évek óta minden tavasszal a Pedagógusszövetséggel közösen beiskolázási kampányt indítunk, most pedig ezzel az új programmal próbáljuk még vonzóbbá tenni a magyar oktatást. Reméljük, hogy az előkészítősök számára szebbé tesszük a tanév első napját, de a szülőknek is részben leveszünk az iskolakezdéssel járó anyagi terhekből” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

 

Az RMDSZ megyei szervezetének elnökségi ülésén részt vett az RMPSZ Hunyad megyei vezetője, Csatlós Zsófia, aki elmondta más megyékben, köztük Arad és Beszterce megyében is már korábban elindították ezt a programot, a visszajelzések pozitívak a pedagógusok és szülők részéről is.

 

Hunyad megyében jelenleg öt helyen van magyar oktatás általános iskolai szinten, Déván, Vajdahunyadon, Szászvárosban és a Zsil-völgyében: Petrozsényban és Lupényban. Máthé Márta főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint jelenleg ötven körül van a magyar előkészítő osztályokba beiratkozott gyerekek száma, de végleges adatok csak a tanévkezdés után lesznek, várhatóan hatvan magyar kisdiák kezdi meg az iskolát. Hunyad megyében közel kilencszáz gyermek tanul magyar nyelven, óvodától érettségiig. A csomag munkafüzeteket és az előkészítő osztályban használt tanszereket tartalmaz hetven lej értékben, ez a szükségletek mintegy felét fedezi. Hunyad megyében több önkormányzat fontolgatja, hogy hasonló programot indít, illetve a magyar nyelven tanuló diákok a Szülőföldön magyarul program révén is támogatásba részesülnek, a kifizetések már folyamatban vannak.

 

Az elnökségi ülésen napirenden szerepelt a parlamenti választások előkészítése, valamint döntöttek az Önkormányzati Tanács Hunyad megyei küldöttjéről is: Benedekfi Dávid, lupényi tanácsos kapott megbízást, hogy folytassa munkáját az országos testületben.