Élni kell a szavazati joggal

Találkozó a nagyenyedi elsõ szavazókkal

Nagyenyeden, a Dr. Szász Pál Közösségi Házban a Bethlen Gábor Kollégium elsõ szavazóival találkozott szerda délután Winkler Gyula EP-képviselõ, Lõrincz Helga, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, nagyenyedi polgármesterjelölt és a helyi tanácsosjelöltek.

Az EP-képviselõ Jogok és kötelezettségek az Európai Unióban címmel tartott elõadást, amelyet azzal indított, hogy mennyire vitatott mostanában az EU megítélése. “Az euro-optimisták azt mondják, hogy a pohár félig tele van, az euro-szkeptikusok pedig azt, hogy a pohár félig üres. Az biztos, hogy válságban van az unió, ezért nagyon gyakran beszélünk errõl, de én, aki euro-optimista vagyok, úgy vélem, hogy túl kevés szó esik arról, hogy azért félig tele a pohár. És ezeket az EU által biztosított lehetõségeket épp ti, a fiatalok használjátok ki a leginkább. A határok nélküli Európa arra is feljogosít, hogy szabadon utazhassunk, de arra is, hogy szabadon tanulhassatok, kihasználva az Erasmus programot, vagy említhetném a határtalan kommunikációt, ami nélkül ti már nem is tudnátok elképzelni az életeteket. Vagy ott vannak az uniós alapok, iskolátok, a Bethlen Gábor Kollégium is európai pályázatból újult meg” – sorolta az unió elõnyeit Winkler Gyula. Nyilván beszélni kell a pohár üres felérõl is, a migrációs nyomásról, és arról a mély társadalmi válságról, amellyel Európa küszködik, tette hozzá. “Viszont az is igaz, hogy ha visszatekintünk az Európai Unió több évtizedes történetére, azt látjuk, hogy minden eddigi válságból megerõsödve került ki az unió. Én abban bízok, hogy ez most is így fog történni és ti élvezni fogjátok ennek a megújult Európának elõnyeit” – hangsúlyozta az EP-képviselõ. Szerinte az EU-ra nem úgy kell tekinteni, mint arra az olvasztótégelyre, amely megsemmisíti a közösségeket, hanem sokkal inkább úgy, mint egy színes, gazdag mozaikra, amelyben egymás mellett jobban érvényesülnek a közösségek, mint egymagukban. Ebben az európai sokszínûségben, ebben az európai jövõben kell bízni, fejtette ki Winkler Gyula. Kitérve a felelõsség kérdésére, emlékeztette a nagyenyedi elsõ szavazókat, hogy “elkötelezett erdélyi magyarok és felelõs európai polgárok akkor vagyunk, ha tisztában vagyunk és élünk is állampolgári jogainkkal”. Tizennyolc évesen nemcsak megkapják a fiatalok a szavazati jogot, de élniük is kell azzal, hívta fel a figyelmet, szavazásra buzdítva a diákokat. “Azokat a jelölteket érdemes támogatni, akik felvállalják közösségünk képviseletét, az erdélyi magyarok jogainak érvényesítését, és akik a következõ négy évben a közösség biztonságáért fognak dolgozni. Június 5-én válasszátok a tulipánt” – fordult a diákokhoz Winkler Gyula.

Az elõadást beszélgetést követte, ahol Lõrincz Helga, az RMDSZ nagyenyedi polgármesterjelöltje és a Szövetség tanácsosjelöltjei ismertették programjukat, a diákokat az is érdekelte, hogy mit lehetne tenni, hogy a nehéz szociális helyzetben levõ és a munkahelyek hiányával küszködõ város lendületet kapjon és elinduljon a fejlõdés útján.