Élménytáborral zárult a IV. Bölcs Diákok vetélkedő

Brüsszeli tanulmányi látogatáson vehetnek részt a legügyesebbek

A júniusban lezárult IV. Bölcs Diákok országos vetélkedõ legjobban teljesítõ 10 csapata július 28-a és augusztus 2-a között a Bihar megyei Sonkolyoson élménytáborban vehetett részt. Az idei verseny újdonsága, hogy az elsõ három helyezett csapat fõdíja egy brüsszeli tanulmányi látogatás szeptemberben a Communitas Alapítvány és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõjének jóvoltából.

Az egész tanévben zajló, magyar középiskolásokat megszólító verseny a Communitas Alapítvány, a Magyaroktatás.ro, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet és a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, a BBTE Történelem – Filozófia Kar, valamint a Magyar Történeti Intézet megszervezésében került sor.

“Az interaktív programra 11 megye, 33 településének, 60 iskolájából 165 csapat nevezett be, összesen 680 diák dolgozott a négy forduló feladatain. A tavalyiakhoz képest a nyolc helyett, idén az elsõ tíz legnagyobb pontszámot elért csapat vehetett részt a hatnapos élménytáborban” – nyilatkozta szombat délben Molnár Tamara, a Communitas Alapítvány programfelelõse, majd hozzátette: az interdiszciplináris vetélkedõ mintájára a tábor programját is úgy alakították ki, hogy túrázások, filmvetítések, vetélkedõk által a diákok hasznos információkkal gazdagodjanak a mûvészettörténelem, biológia, kommunikáció és az Európai Unió témaköreiben.

Gratulálok a Bölcs Diákok szervezõinek, amiért a verseny témájául idén az Európai Uniót választották. Fontos, hogy a diákok minél jobban megismerkedjenek az unióval, hiszen ha megismerik, megszereretik, ez pedig azért elengedhetetlen, mert az Európai Unió jövõje ennek a generációnak a kezében van. Ez a megismerés és megszeretés kell ahhoz, hogy gondosan, tudatosan folytassák az európai építkezést és az EU jövõjét arra az útra tereljék, amely az alapítók víziójával is egybeesik. Ebben a politikai unióban pedig – amelyet a régiók, közösségek Európájának nevezünk – úgy lehetünk sikeres európai közösség, ha megtartjuk az erdélyi, székelyföldi, partiumi, bánsági értékeinket” – hangsúlyozta szombaton délben Sonkolyoson Winkler Gyula EP-képviselõ, majd hozzátette: ebben a korban a pályaválasztás elõtt minden diáknak az a célja, hogy sikeres legyen, ezt pedig úgy lehet elérni, ha közel maradnak a közösséghez, és az egyéni sikert a közösségi siker kereteiben tervezik meg, okosan felhasználva az Európai Unió által nyújtott lehetõségeket is.