Elkészült a Barcsay Ákos-díj

Ünnepélyes keretek között történt meg kedden délután a Barcsay Ákos-díj megalkotására kiírt pályázat eredményhirdetése.

Az RMDSZ égisze alatt életre hívott Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia (MÁK) tavaly decemberben alapította a Barcsay Ákos-díjat, melyet minden évben a megye három olyan személyiségének készülnek átadni, akik önzetlen közösségépítõ tevékenységükkel a dél-erdélyi szórvány megmaradását, épülését szolgálják. A díj kiosztásáról öttagú kuratórium hivatott dönteni, mely idén márciusban pályázatot hirdetett a Barcsay Ákos szellemiségét hordozó díj megalkotására. A pályázatra Hunyad megyei képzõmûvész jelentkezett: a vajdahunyadi Balázs Tibor, aki réz emlékplakettet tervezett, illetve Koppándi Benczédi Ildikó, Déván élõ fiatal képzõmûvész, aki egészen egyedi formában tervezte meg a díjat. Az április 15-én összehívott kuratórium az utóbbi alkotás támogatása mellett döntött. A hivatalos eredményhirdetésre e hét elején, április 22-én került sor a dévai RMDSZ-székházban.

Dézsi Attila MÁK-elnök felvázolta Barcsay Ákos fejedelemségének történelmi jelentõségét, majd bemutatta a kuratórium tagjait és a meghirdetett pályázatra érkezett két pályamûvet. A kuratóriumi döntés ismertetése nyomán pedig Koppándi Benczédi Ildikó mûvészi pályája is bemutatásra került. A fiatal alkotó a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd a kolozsvári Képzõmûvészeti Egyetem festészeti szakán képezte magát. A Temesváron, Kolozsváron, Budapesten és a Berekley Egyetemen (USA) végzett továbbképzések és mesterkurzusok nyomán ma már otthonosan mozog a lakberendezés, divat- és formatervezés világában is. A Barcsay Ákos-díjat egészen egyedi meglátásban képzelte el, és tervezte meg. – A pályázati felhívás nyomán egy olyan kép jelent meg bennem, amelyben a letisztult modern formavilág és a pénzérme eszmei értékének együttese kiegyensúlyozott, elegáns elismerésévé válhat a jelen kiemelkedõ személyiségeinek. Az inspirációt Barcsay Ákos tízdukátosa jelentette, melyen a fejedelem önarcképe és Erdély címere látható, melyet az õ fejedelemsége idején fogadott el a nagyszebeni országgyûlés. Talapzatként a kõrisfára gondoltam, mert ez egy kevésbé ismert és használt, de különlegesen tömör és egyben rugalmas fa. Az ebbe gyökerezõ, ebbõl kiemelkedõ réz érme pedig a Barcsay díj üzenetével rezonál: a kimagasló eredmények elismerésének szimbóluma. Ezt tovább hangsúlyozza, illetve kiegyensúlyozza a kézzel csiszolt üveglap és a talapzatra kerülõ ezüst lemez hûvössége, egyszerûsége. A díj névadójának letisztult kezdõbetûi pedig a maguk formai egyszerûségében a modern jelenkort hozzák – magyarázta a díj alkotóelemeinek jelképrendszerét a mûvész.

A mû bemutatását követõen Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezetõ elnöke, tolmácsolva Winkler Gyula EP-képviselõ, megyei elnök és kuratóriumi tag elismerését, átnyújtotta a nyertes pályamunkáért járó 1000 lejes pénzjutalmat. A díj megalkotásához szükséges anyagi hátteret, illetve a nyertes pályamunkáért járó jutalmat egyaránt Winkler Gyula EP-képviselõ támogatta.

A Barcsay Ákos-díj idei átadására május 3-án kerül sor a Hunyad megyei Magyar Napok nyitórendezvényén, a vajdahunyadi színházban.