Elfogadta az SZKT az új szórvány cselekvési tervet

Magyar jövőt a szórványban! címmel fogadta el az SZKT szombati, kolozsvári ülésén az RMDSZ 2020 – 2024 közötti időszakra szóló szórvány cselekvési tervét. A dokumentumot Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke mutatta be a küldötteknek, felidézve, hogy a Szövetség harmadik alkalommal fogad el cselekvési tervet a szórványban élő közösségek támogatása érdekében.

A 2020 – 2024 közötti időszakra szóló szórvány cselekvési terv öt területen – kultúra és társadalomszervezés, oktatáspolitika, ifjúság, egyház, média – fogalmazza meg az irányvonalakat, konkrét programokat, támogatási rendszereket rendelve mellé oly módon, hogy a legkisebb magyar közösségek is igénybe vehessék.

A szombati SZKT ülésen két fontos döntés született a szórványközösségeket illetően. Újraalakult a Szórvány frakció, amelynek keretében tíz erdélyi megye képviselői fognak tevékenykedni és elfogadtuk a következő öt év irányvonalát meghatározó szórvány cselekvési tervet. Ennek első változata tíz évvel ezelőtt született, most már másodszorra újítjuk fel, a szórványközösségek valóságát figyelembe véve alakítjuk” – tájékoztatott Winkler Gyula, aki elmondta, folytatják a régi jól bevált programokat, mint amilyen a magyar napok vagy a magyar szórvány napja tiszteletére szervezett események szervezése. „Külön öröm számunkra, hogy olyan sikeres programok is indultak szórványkezdeményezésként, mint amilyen az Örökségünk őrei, amely évekkel ezelőtt kimondottan szórványban élő diákok számára meghirdetett diákvetélkedő volt, ma már egész Erdélyt átfogó örökségvédelmi mozgalom, európai szinten számon tartott jó gyakorlat” – emelte ki a képviselő.

A cselekvési tervben továbbra is nagy hangsúlyt kap az Összetartozunk székely-szórvány együttműködés, amelynek célja közelebb hozni a tömbben és a szórványban élő közösségeket. „Az Összetartozunk program idén ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját. Az együttműködést továbbgondolva fogjuk a Communitas Alapítvánnyal közösen elindítani a székely-szórvány Erasmus programot, amelyre már idén hirdetünk a Communitas égisze alatt iskolás fiataloknak csereutaztatási pályázatot, hogy a székelyföldi és a szórványközösségben élő diákok jobban megismerhessék egymást” – mondta Winkler Gyula. A cselekvési terv újdonságait ismertetve, arra is rámutatott, hogy például a média terén a szórványban élő közösségek korfáját figyelembe véve kiemelten figyelni kell arra, hogy tegyenek elérhetővé nyomtatott médiatermékeket az idősebb korosztálynak. Bekerült a fakultatív magyar oktatás is a tervbe, ugyanakkor a szórványközösségek fennmaradásában nagy szerepe van a Magyarország kormánya által támogatott szórványkollégiumi rendszernek és az óvoda-bölcsőde programnak is.

A Magyar jövőt a szórványban! című, 2020 – 2024 közötti időszakra szóló szórvány cselekvési tervét itt olvashatják el.