Életet kell vinni a műemlék-épületekbe

Véget ért a VII. Reneszánsz Kastélyfesztivál Hunyad megyében

Hetedik alkalommal szervezte meg a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság a Reneszánsz Kastélyfesztivált Hunyad megyében, amelynek zárórendezvényét Szászvároson a református mûemléktemplom tanácstermében tartották vasárnap délelõtt.

Hunyad megye páratlanul gazdag épített örökségének megõrzése és megtartása mindannyiunk felelõssége, ezért is kapcsolódtunk be tavaly aktívan az Örökségünk õrei – Fogadj örökbe egy mûemléket mozgalomba. Számos értékes rendezvény született a program keretében, amely révén sikerült, legalább idõnként megtölteni élettel mûemlék várainkat, udvarházainkat, közösségi tereinket, csak így lehet és érdemes ezt az értékes kulturális örökséget továbbvinni” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntõbeszédében, méltatva a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság szerepét ebben az értékmentõ munkában. “Követendõ példa a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság kezdeményezése, amely kulturális rendezvények szervezését vállalta fel a történelmi helyszíneken. Idén már hetedszer sikerül több napon át, reneszánsz és középkori táncokkal, muzsikával becsalogatni a közönséget, megtölteni élettel ezeket az évszázados épületeket, így lesz kerek egész az Örökségünk õrei mozgalom megyénkben” – szólt elismerõen a Hunyad megyében aktív szerepet betöltõ civil szervezetrõl Winkler Gyula.

A Dél-Erdélyért Kulturális Társaság és a dévai Renaissance együttes idén, a Bethlen Gábor emlékév tiszteletére, három felvonásos történelmi táncjátékot mutatott be a Kastélyfesztiválon, Bethlen Gábor udvarában címmel. “Nekünk Hunyad megyeieknek ez különösen fontos, hiszen nagy fejedelmünk itt született Marosillyén, kötelességünk csatlakozni minél gazdagabb programmal ehhez az emlékévhez” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A VII. Reneszánsz Kastélyfesztivál zárórendezvényén résztvevõ helybélieket és vendégeket üdvözölte Ovidiu Balan, Szászváros polgármestere és Fülöp Júlia, helyi RMDSZ elnök, a bemutatott táncjátékot Gáspár Barra Réka, a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság elnöke vezette fel. Az idén szeptember 26-a és 29-e között megtartott Reneszánsz Kastélyfesztiválon budapesti és temesvári, a régizene világában nagy elismerésnek örvendõ elõadómûvészek léptek fel a vajdahunyadi várkastélyban, a dévai Bethlen kastélyban, a marosillyei Veres bástyában és a szászvárosi református mûemléktemplom tanácstermében.