Egységesülő Bánság, a megvalósítható jövőkép

“Ha Brüsszelbõl nézek a Bánságra, az országhatárok nem látszanak annyira élesen, ahogy igaz ez más határmenti vidékekre is az unióban, ahol a régió jellegzetessége felülírja az országhatárokat. A Bánság esetében ugyanakkor sajátos helyzetben vagyunk, hiszen Szerbia uniós csatlakozása középtávon valósulhat meg, Románia az EU tagja, de nincs a Schengen-övezetben, míg Magyarország uniós tag és a Schengen-övezet része. Ennek a régiónak jellegzetessége a soknyelvûség, a multikulturalitás, a nemzeti közösségek együttélése. Meggyõzõdésem, hogy “összenõ, ami összetartozik” és ez itt a Bánságban nemcsak szlogen, hanem gyakorlatilag is megvalósítható jövõkép” – fogalmazott Winkler Gyula szombat délelõtt Zsombolyán, ahol Bánság az Európai Unióban címmel tartott elõadást.

A határmenti városban egynapos gazdasági rendezvényt szerveztek, amelynek elején romániai, magyarországi és szerbiai szakemberekbõl álló bánsági gazdasági munkacsoport alakult. Ennek célja a Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei, a vajdasági és a magyarországi bánsági közösségek közötti gazdasági együttmûködési hálózatok fejlesztése. A rendezvény második részében az Európai Unió új, 2014-2020 közötti költségvetési ciklusának prioritásait, pályázati lehetõségeit mutatták be.

Szávics Petra, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára A 2014-2020-as programozási idõszak. Pályázati lehetõségek kis- és közepes vállalkozások számára címmel tartott elõadást, majd Kerekes Melinda,  a Mezõgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatóhelyettese ismertette a romániai mezõgazdasági támogatásokat, Molnár Zsolt, Temes megyei parlamenti képviselõ pedig a határmenti támogatásokról beszélt. A találkozó házigazdája Kaba Gábor városi tanácsos, az RMDSZ zsombolyai elnöke és Marossy Zoltán, Temes megye alprefektusa volt, a rendezvényen részt vett Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke.