Egységes európai kampányra készül az Európai Néppárt

Európai parlamenti választási kampányát készítette elõ az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyûlése hétfõn és kedden, a kongresszus elõtti utolsó brüsszeli ülésén. A március 6-7-én, az írországi Dublinban sorra kerülõ kongresszus várhatóan megerõsíti pártelnöki tisztségében Joseph Dault és dönt az Európai Néppárt Európai Bizottsági elnökjelöltjérõl. A politikai közgyûlésén az RMDSZ-t Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ és Vincze Loránt külügyi titkár képviselte.

Az Európai Néppárt egységes európai kampányra készül, amely európai szintû vitát generál. Az egybehangzó vélemények azt az álláspontot képviselték, hogy az elkövetkezõ idõszak ne a huszonnyolc tagállam belpolitikai témáit helyezze elõtérbe. “Az európai kampánynak az európai témákra kell ráirányítania a figyelmet, lehetõséget adva arra, hogy a választópolgárok közvetlenül is részt vehessenek és véleményt mondhassanak az unió fontos kérdéseirõl. Erdélyben is az RMDSZ kampánya az európai témákra, a közösségeink mindennapi életét érintõ területekre teszi a hangsúlyt” – nyilatkozta az ülés kapcsán Winkler Gyula.

A néppárti kampány-elõkészületek legfontosabb eleme az Európai Bizottsági elnökjelölt személyének kiválasztása. Az Európai Néppárt a belsõ demokrácia, az átláthatóság és a minél tágasabb részvétel elve alapján indította el a jelölési idõszakot A döntést a kongresszuson az alakulat küldöttei hozzák meg, szemben az európai szocialistákkal és liberálisokkal, akik csupán megnevezték vezetõ jelöltjeiket. “Az EPP hiteles jelöltet kíván állítani, akit a választók megértenek és elfogadnak. A hitelesség és felkészültség kulcseleme annak a szándéknak, hogy otthon is meggyõzzük az embereket: éljenek szavazati jogukkal és így részei legyenek az európai döntéshozatalnak” – fogalmazott a brüsszeli ülésen elhangzottakkal kapcsolatban Vincze Loránt.

Az Európai Néppárt politikai közgyûlése részletesen foglalkozott többek között az ukrajnai helyzettel, a küldöttek támogatásukról biztosították az ország európai távlataiért, a szabad, demokratikus és független Ukrajnáért tüntetõket, és sürgõs megoldást követeltek az ukrán vezetéstõl, Oroszországtól, az európai és nemzetközi szervezetektõl.