Egységes, erős Európát és fejlődő Erdélyt akarunk!

Fotó: Bethlendi Tamás

Minden eddigi európai parlamenti választásnál fontosabb a május 26-i megmérettetés, hiszen az Európai Unió válaszút előtt áll. Negyven évvel ezelőtt, 1979-ben szervezték meg először a közvetlen európai parlamenti választásokat, az unió állampolgárai kezébe adva a döntés jogát. Harminc éve, 1989-ben omlott össze a kommunista rendszer, ami az európai építkezés újabb meghatározó momentuma volt, majd tizenöt évvel ezelőtt, 2004-ben, az első nagy keleti bővítés átrajzolta az Európai Uniót. Most újból történelmi választás előtt állunk: május 26-án dől el, hogy azok lesznek többségben, akik fontosabb és kevésbé fontos országokra osztott, kétsebességes Európát képzelnek el, vagy azok, akik az alapító atyák egységen és szolidaritáson alapuló, az állampolgárok, a közösségek és a nemzetek egyenlőségét garantáló értékeihez kívánnak visszatérni. Mi egységes, erős Európát és fejlődő Erdélyt akarunk” – jelentette ki szombaton Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a Hunyad Megyei Képviselők Tanácsának dévai ülésén.

Az MKT résztvevői a kampány utolsó időszakának menetrendjét beszélték meg a helyi szervezetek elnökeivel. Széll Lőrincz MKT-elnök a mozgósítás technikai teendőit, és azokat az üzeneteket ismertette, amelyekkel az RMDSZ a Hunyad megyei magyarokat keresi fel a következő két hétben. „Összefogással tudtunk jó eredményt elérni, ezért arra kérlek benneteket, hogy május 26-án mindannyian, együttesen bizonyítsuk be újból, hogy hozzá tudunk adni a Szövetség országos erejéhez, ezt megerősítve járulunk hozzá a sikerhez” – mondta Széll Lőrincz.

Winkler Gyula rámutatott, a romániai magyar nemzeti közösség érdeke, hogy hangját hallassa, világosan nyilvánítson véleményt, és tartsa meg az erős európai képviseletét. „Nemzeti közösségünk a szórvánnyal teljesedik ki. A következő két hétben pedig mindannyiunknak komoly munkát, erőfeszítést kell kifejtenünk ahhoz, hogy európai parlamenti képviseletünket biztosítsuk” – hangoztatta az EP-képviselőjelölt.

Elmondta, a szórványban létkérdés a jogbiztonság, az anyanyelvű oktatás, de a magyar közösség kulturális intézményeinek és egyházainak tevékenysége akkor lesz hatékony, ha külső támogatásban is részesül. „Számunkra az európai szintű kisebbségvédelmi rendelkezés olyan kapaszkodó, amely lehetővé teszi, hogy a közösségünk jövőjét a következő generációk számára is biztosítsuk” – hangsúlyozta Winkler.

Hunyad megyében 16 helyi RMDSZ szervezet működik, a Hunyad megyei magyarság hosszú évek óta a közösségépítésben, és a magyar intézmények hálózatának fenntartásában a számarányát meghaladó eredményeket tudott felmutatni.