Egyértelmű jelzés, hogy az EP támogatja Románia csatlakozását a schengeni térséghez

Az Európai Parlament október 18-án, Strasbourgban elsöprő többséggel fogadta el Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozásáról szóló állásfoglalást.

A strasbourgi plenáris ülésen 547-en a térséghez való csatlakozást mellett tették le voksukat, mindössze 49 ellenszavazat és 43 tartózkodás volt. Már a schengeni csatlakozást támogató határozat vitáján kiderült, hogy az EP-képviselők nagyon nagy többsége pártállástól függetlenül támogatja Románia és Bulgária belépését a térségbe. Winkler Gyula EP-képviselő szerint ez nagyon egyértelmű politikai jelzés, amelyet az Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie.

Meggyőződésem, hogy soha nem álltunk ilyen közel egy pozitív döntéshez a témában, de a következő két hónapban, a siker érdekében fenn kell tartani a megfeszített kormányzati, parlamenti és diplomáciai offenzívát. Az RMDSZ mindig is kiemelt célként fogalmazta meg Románia csatlakozását a schengeni térséghez, az elkövetkező időszakban továbbra is keményen fogunk dolgozni ezért a célkitűzését. Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy a kérdésben paradigmaváltás is történt: az ukrajnai háború hozadéka az, hogy nemcsak Románia érdeke, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, most már a biztonságpolitika miatt az egész Európai Unió érdeke lett” – magyarázta az EP-képviselő.

A végső döntés decemberben várható, az Európai Unió Tanácsa, pontosabban az uniós tagállamok belügy- és igazságügyminiszterek tanácsának egyhangúlag kell döntenie.