Egész Kárpát-medencében készülnek a Magyar Szórvány Napjára

A Magyar Szórvány Napja volt a központi téma a Magyar Állandó Értekezlet szórvány szakbizottságának keddi ülésén. Mint ismeretes, idén elõször az egész Kárpát-medencében megünneplik Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján, azaz november 15-én a Magyar Szórvány Napját, a MÁÉRT erre vonatkozó döntése RMDSZ javaslatra született.

A Budapesten megtartott gyûlésen a Szövetség részérõl Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje volt jelen, aki tájékoztatta a résztvevõket a Magyar Szórvány Napjának erdélyi eseményeirõl. “Harmadik alkalommal ünnepeljük Erdélyben meg a Magyar Szórvány Napját, a központi rendezvénynek idén Nagyenyed lesz a házigazdája, a kulturális programok mellett oktatással foglalkozó szórványkonferenciára is sor kerül, ahol megvitatják és kiértékelik az RMDSZ két sikeres szórványprogramját: a Szórvány-Székelyföld együttmûködést és a Fogadj örökbe egy mûemléket programot” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy Erdélyben november 16-án és 17-én is tartanak szórványnapi ünnepségeket, így többek között Beszterce, Fehér, Szeben, Brassó, Hunyad, Temes, Arad megyében ünneplik meg a Magyar Szórvány Napját. A MÁÉRT tagszervezeteinek képviselõi beszámoltak arról, hogy egész Kárpát-medencében készülnek a november 15-ei eseményekre, így egy átfogó rendezvénysorozat valósul meg a Magyar Szórvány Napján.  

A bizottsági ülés – melynek elnöke Répás Zsuzsanna, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára – napirendjén szerepelt a 2013 – A Külhoni magyar kisiskolások éve programról szóló beszámoló, amelyet Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója mutatott be. Ugyancsak napirenden szerepelt a nagyvárosi szórvány problematikája, amelynek elõadója Bodó Barna, a szórvány szakbizottság társelnöke volt. A téma kapcsán Winkler Gyula tájékoztatta a résztvevõket, hogy az RMDSZ szórvány cselekvési tervében fontos helyen szerepel a nagyvárosi szórványok kérdése. “Az RMDSZ kiemelt fontossággal kezeli ezt a kérdést, a kolozsvári székhelyû Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársainak kutatásaira építve, közösen dolgozunk ki egy cselekvési tervet, amely választ tud adni a 21. századi  kihívásokra a nagyvárosi környezetben élõ magyarok számára” – mondta el Winkler Gyula.