Dél-Erdély legerősebb magyarság-bástyája a dévai magyar iskola

Kilencedik tanévét kezdte ma meg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, ahol meghitt hangulatú tanévnyitót tartottak, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az RMDSZ Hunyad megyei vezetõségének jelenlétében.

Kocsis Attila iskolaigazgató megnyitóbeszédében büszkén számolt be arról, hogy az elmúlt tanévben kiváló eredményeket értek el a diákok, különösen az érettségin teljesítettek jól a magyar végzõsök. Hunyad megye hivatalos iskolai toplistáján a tizedik helyen van a Téglás Gábor Elméleti Líceum, az érettségi eredményeket tekintve a magyar iskola a legjobb. Magasra helyezték a tavaly a lécet, elsõsorban az idei végzõsök számára, mondta az igazgató, aki minden tanulónak sikeres tanévet kívánt.

Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke az elsõ tanévkezdést idézte fel beszédében. “2005. szeptember 12-én csengettek be elõször az önálló magyar iskolába itt, Déván. Életem felejthetetlen napjai közé tartozik az elsõ tanévnyitó, mindig emlékezni fogok rá. Akkor és a késõbbiekben is, még sokáig voltak kételkedõk, akik nem igazán bíztak az akkor megszületõ önálló magyar oktatási intézmény jövõjében. Ma már világosan látszik mindenki számára, hogy kilenc évvel ezelõtt nem csupán iskolát avattunk, hanem erõs magyarság-bástyát hoztunk létre, talán nem hibázok, ha azt mondom, hogy Dél-Erdély legerõsebb magyarság-bástyája lett a Téglás Gábor Elméleti Líceum. Az összefogás által született ez az iskola: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a történelmi egyházak, a magyar közösség kiállása és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség következetes támogatása együttesen eredményezte a Téglás Gábor Elméleti Líceum megszületését” – fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselõ beszédében utalt az iskola névadójának szellemi örökségére is, Téglás Gábor nemcsak tanár és hosszú évtizedekig iskolaigazgató volt, hanem kutatóként és régészként is dolgozott a Hunyad Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat igazgatójaként. Ezt a szellemi örökséget folytatta tulajdonképpen az iskola azáltal, hogy  a tavaly bekapcsolódott az Örökségünk õrei – Fogadj örökbe egy mûemléket nevet viselõ mozgalomba. “Nemcsak, hogy bekapcsolódtunk, hanem jóval többet tettünk, hiszen a mozgalom tavalyi legsikeresebb rendezvénysorozatát valósítottuk meg iskolaverseny formájában, éppen ezért arra kérem az iskola vezetõségét, szervezzük meg idén is a vetélkedõt, hogy követendõ példává válhassunk akár egész Erdélyben” – mondta Winkler Gyula a tanévnyitón.

Palkó Cecília, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója beszédében az intézmények közötti példás együttmûködését emelte ki, mint mondta, ez jövõépítõ jelleget ölt, hiszen erõsíti a közösséget is.

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban idén kereken 600 diák kezdi meg a tanévet, köztük 41-en elõkészítõ osztályban, 20-an pedig az elsõ osztályban.