Csökkenteni kell az uniós pályázatok bürokráciáját

Fot0: Keresztes Zoltán

Csökkenteni kell a bürokráciát az uniós pályázatok esetében, hiszen sem a vállalkozóknak, sem a gazdáknak nem az a dolguk, hogy haszontalan papírmunkával töltsék idejüket, hanem az, hogy tevékenységüket végezzék, energiájukat cégük, gazdaságaik működtetésére fordítsák – hangsúlyozta Winkler Gyula szombat délután Gyergyószéken. Az RMDSZ EP-képviselője Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván találkozott helyi vállalkozókkal, gazdákkal, közbirtokossági vezetőkkel, önkormányzati képviselőkkel.

“A fejlődő gyergyószéki vidéki közösségek sikerének kulcsa az a vállalkozói szellem, amely az itteni embereket jellemzi, hiszen a hagyományos tevékenységeket, az állattartást, erdőgazdálkodást, falfeldolgozást, növénytermesztést ma már egyéb változatos gazdasági tevékenységekkel egészítik ki, amelynek köszönhetően élhetővé teszik a vidéki településeket. A nem mezőgazdasági gazdasági tevékenységeket az Európai Unió is támogatja, érdemes erre pályázni, ráadásul azt szorgalmazzuk, hogy a következő költségvetési időszakban bővítsék az ilyen típusú uniós programokat”– mutatott rá az EP-képviselő, aki konkrét példákat is hozott, hogy milyen nem mezőgazdasági vállalkozásokra lehet uniós pályázattal támogatást kapni. “Akkor lesz esélyünk itthon tartani fiataljainkat a szülőföldön, ha a vidéki településeken is elérhetőek olyan szolgáltatások, programok, amelyekért korábban a városba kellett menni, beleértve a kulturális és szabadidős lehetőségeket is” – tette hozzá.

Most zajlik az Európai Parlamentben a 2021 utáni költségvetés vitája, a végleges döntést pedig azok hozzák meg, a május 26-ai EP-választáson kapnak mandátumot. Egyértelmű az európai parlamenti választás tétje: folytatni kell a megkezdett fejlesztéseket, az uniós forrásokat felhasználva élhetőbbé kell tenni környezetünket a fiatal nemzedék számára. Az unióban az érdekek sokrétűek, nekünk, erdélyi magyaroknak ott kell lennünk, ahol a döntéseket meghozzák, ezért nemzeti ügy a május 26-ai választás” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Gyergyóalfaluban a találkozó házigazdája Gáll Szabolcs polgármester volt, aki elmondta, a községek között az első helyen szerepelnek az egy főre eső uniós pályázatok értékét illetően, az elmúlt tíz évben az európai projektek sokat segítettek a közösség fejlődésében, ennyit önerőből száz év alatt sem tudtak volna megvalósítani. Gyergyócsomafalván Márton László-Szilárd polgármester vezette a beszélgetést, amelynek során a helyiek által felvetett témákat is végigvették, többek között a Natura 2000-es területeken megvalósítható beruházások kérdését, a közbirtokosságok lehetőségeit, a környéken hagyományosnak számító fafeldolgozás perspektíváit, ugyanis egyre nehezebb gazdaságosan fenntartani az ilyen vállalkozásokat. A résztvevők szorgalmazták, hogy rendszeresítsék a tájékoztató gazdasági fórumokat, ahol szakértők segítségével megismerik a gazdasági és agráripari irányvonalakat, törekvéseket, információkat kapnak az aktuális pályázati lehetőségekről.

Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, a területi RMDSZ-szervezet elnöke beszámolt a magyar kormány által biztosított Székelyföldi gazdaságfejlesztési programról, az ezt bonyolító Pro Economica Alapítvány pályázati rendszeréről. Bende Sándor parlamenti képviselő ismertette az RMDSZ azon törvénykezdeményezéseit, amelyek célja a helyi fejlődés ösztönzése.