Csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án

Fotó: Bethlendi Tamás

A bizalom a politikában és az üzleti életben is sarkalatos fogalom. Nagyon fontos az, hogy olyan üzletemberek osztották meg tapasztalatukat, akik bizalommal viszonyultak az Európai Unió támogatási rendszeréhez, megküzdöttek a bürokratikus útvesztőkkel és az uniós támogatások segítségével jelentősen tudták fejleszteni a saját vállalkozásaikat” – mondta Winkler Gyula szerdán, Farkaslakán, ahol Kovács Lehel polgármester és Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke társaságában a helyi vállalkozókkal találkozott.

A találkozón elhangzott, Farkaslakán 520 vállalkozás van bejegyezve, a hagyományosnak számító szénégetés, mezőgazdaság és állattartás mellett főként a kereskedelem, szállítás, élelmiszeripar, kőkitermelés területén tevékenykednek a helyi vállalkozók.

A találkozón résztvevő vállalkozók együttesen több száz munkahelyet tartanak fenn. A beszélgetésből többek között a vállalkozói szférában zajló generációváltás is szóba került, hiszen Farkaslakán is, mint Székelyföldön általában a 90-es évek elején beindult vállalkozások most kerülnek a fiatalabb vezetők irányítása alá. „Sok esetben a vállalkozás a családban marad, és ez is egy fontos eleme a helyi gazdaság megerősödésének. Korszerű települések és gyarapodó vállalkozások fogják kialakítani az itthon maradáshoz szükséges feltételeket a fiatal generáció számára” – mondta Winkler Gyula.

Az EP-képviselőjelölt rámutatott, kampánykörútja során azt tapasztalta, hogy a jó példa és a rossz példa is ragadós. „Olyan közösségekben is jártam, ahol a helyi vállalkozók között az unióval szembeni bizalmatlanság uralkodik és ahol a gazdasági szereplők a bürokratikus akadályokat, a társfinanszírozás hiányát vagy pedig a nehézkes adminisztrációt hozzák fel annak indokaként, hogy nem használták ki az Európai Unió kínálta pályázati lehetőségeket. Ezzel szemben örülök, hogy itt, Farkaslakán bíznak a vállalkozók az uniós támogatásokban, sőt, miután már több sikeres programot bonyolítottak le, várják a következő uniós támogatási kiírásokat, amelyekre pályázva tovább kívánják gyarapítani a cégüket” – emelte ki az EP-képviselőjelölt.

Elismerte, hogy a romániai bürokrácia gyakorta nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat, viszont azzal is szembe kell nézni, hogy az Európai Unió által felajánlott támogatások végül mindig gazdára találnak. Rámutatott: ha nem az erdélyi vállalkozók használják fel ezeket az alapokat, ezek akkor sem maradnak gazdátlanul, hanem más közösségeket és más vállalkozókat fognak gyarapítani. „Nem véletlen, hogy a farkaslaki önkormányzat is élen jár az uniós pályázatokban, ezért azt mondanám, hogy ott, ahol a közösség egésze a vállalkozói szféra, az önkormányzat és a politikai képviseletünk, az RMDSZ nyitott és befogadó az unió által felkínált lehetőségekkel szemben, ott az elmúlt 12 évben látványos eredményeket tudtunk elérni” – mondta Winkler.

Hangsúlyozta, legfontosabb közösségi célunk a szülőföldön való gyarapodás, ehhez elengedhetetlen az erős képviselet. Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben nem lesz az erdélyi magyarságnak EP-képviselete, sem a román pártok politikusai, sem mások nem fogják elvégezni helyettük a munkát, ezért fontos, hogy az RMDSZ EP-képviselői jelöltlistája május 26-án egységes akarattal és összefogással támogatásban részesüljön.

Alig pár nap múlva lesznek az EP-választások. Ma már világosan látjuk azt, hogy egyetlen román párt sem fogja képviselni a magyar érdekeket, sőt, azt is bátran elmondhatjuk, hogy ők azt akarják, hogy ne is legyen erdélyi magyar képviselet az EP-ben. A mi ügyeinkért csak az RMDSZ képviselői fognak kiállni, ezért a május 26-i választás számunkra nemzeti ügy, összefogással győztesek leszünk, együtt tudjuk csak bizonyítani közösségünk erejét” – összegzett az EP-képviselőjelölt. Winkler Gyula udvarhelyszéki látogatása alkalmából egy olyan fafeldolgozó üzembe és pékségbe is ellátogatott, amelyek tulajdonosainak európai uniós forrásból elnyert támogatásból sikerült vállalkozásaikat fejleszteniük.