Csak egy növekedő uniós költségvetést fog jóváhagyni az Európai Parlament

Az Európai Parlament csak abban az esetben fogja jóváhagyni az unió 2021 utáni hétéves költségvetését, ha az megfelel az európai közösségek és az emberek elvárásainak, vagyis nem csökkenti a Kohéziós Politika és Közös Agrárpolitika finanszírozását és megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a prioritások megvalósítására – hangsúlyozta Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője csütörtökön Brüsszelben, ahol az EP plénuma állásfoglalási indítvány fogadott el „A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről és a saját forrásokról: ideje megfelelni a polgárok elvárásainak” címmel.

A májusi EP-választáson 200 millió uniós állampolgár élt szavazati jogával, ami hatalmas felelősséget ró a parlamentre, hiszen a választás előtti közvitákon az emberek megfogalmazták elvárásaikat, emlékeztetett a képviselő. Az elvárások között szerepelt a hagyományos uniós közpolitikák finanszírozása: elfogadhatatlan, hogy csökkenjen a regionális fejlesztési és kohéziós alapok támogatása, ugyanakkor követelmény a Közös Agrárpolitika megfelelő finanszírozása, beleértve a II. pillért is, a vidékfejlesztést. „Nemcsak a közpolitikák, hanem az új kihívásokkal szemben is vannak elvárásai az embereknek, biztonságot, környezetkímélő megoldásokat, fenntartható fejlődést, új munkahelyeket akarnak. Szükség van az innováció támogatására, az Erasmus programok finanszírozására. Mindezek érdekében új pénzügyi forrásokat kell létrehozni, az Európai Parlament meg is nevezte a lehetőségeket. Az EP tagjaiként azt várjuk el az új Európai Bizottságtól, hogy lépjen ennek érdekében és minden további időhúzás nélkül, azonnal tegyen javaslatot egy átmeneti szabályozásra a 2021-es év költségvetésére. Az EP azt szeretné, hogy egyetlen gazda, önkormányzat, vállalat vagy fiatal se kerüljön hátrányos helyzetbe azért, mert késlekedik az EU új hétéves költségvetési ciklusának véglegesítése. A támogatások, projektfinanszírozások zavartalanul kell hogy folytatódjanak akkor is, ha a Brexit és egyéb zavaró tényező miatt késve lesz meg az új költségvetési keret” – magyarázta Winkler Gyula a szavazást követően.

A nagytöbbséggel megszavazott határozat fontos jelzés a közép- és kelet-európai tagállamok számára, hiszen a parlament álláspontja a mi érdekeinket tükrözi: tartalmazza mindazokat a fejlesztési és agrárpolitikai célkitűzéseket, amelyeket az EP-választás kampánya során megfogalmaztunk az RMDSZ és az Európai Néppárt nevében” – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki írásbeli hozzászólást tett le az indítvány kapcsán. Ebben Winkler Gyula úgy fogalmaz, hogy az EP-ben aggodalommal figyelik a 2021 utáni költségvetés kidolgozásának késlekedését, sürgetve az átmeneti terv elkészítését.