Célunk Erdély gazdasági fejlődése 

Winkler Gyula folytatja alelnöki munkáját az EPP társult gazdasági szervezetében  

Az erdélyi kis- és közepes vállalkozások fejlődése, fellendülése hangsúlyos kérdés az RMDSZ számára, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a törvénykezések a vállalkozók javát szolgálják úgy hazai, mint uniós szinten – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő csütörtökön, azt követően, hogy Helsinkiben ismét bizalmat szavaztak neki, így a továbbiakban is az Európai Néppárt kkv-kat támogató társult szervezete, a SME Europe első alelnökeként tevékenykedhet.

Az RMDSZ 2008 óta tagja a SME Europe-nak, az Európai Néppárt társult szervezetének, amely a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújt szakmai támogatást. Úgy véltük, fontos jelen lenni ebben a szervezetben, hiszen az erdélyi kis- és közepes vállalkozók sajátos érdekeit képviselni kell az európai jogszabályokat előkészítő folyamatok során is. Véleményem szerint hasznos és előnyös az RMDSZ jelenléte az EPP különböző struktúráiban, ezekhez tartozik a SME Europe is, amely gazdasági területen folytat érdekérvényesítő tevékenységet. Személy szerint megtiszteltetés, hogy folytathatom alelnöki munkámat ebben a szervezetben, ugyanakkor jó lehetőségnek tartom, hogy mint RMDSZ képviseljük álláspontunkat, bemutatva az erdélyi kis- és közepes vállalatok prioritásait, hogy azokat figyelembe vehessék az európai jogszabályok előkészítésekor és a törvények európai és tagállami szintű életbeültetésének követésekor is. Prioritásaim az erdélyi vállalkozók prioritásai: a bürokrácia csökkentése, a szabályozások egyszerűsítése, a KKV ágazat hozzáférése a pályázati forrásokhoz, a közlekedési és info-kommunikációs infrastruktúra fejlesztése. Ezek a prioritások képezik az RMDSZ gazdasági közpolitikájának alapját, hazai szintű megvalósítása fontos tétele a Szövetség tevékenységének” – emelte ki Winkler Gyula. Az EP-képviselő beszélt arról is, hogy fontos a hazai KKV ágazatot tájékoztatni az európai tendenciákról. “A SME Europe-pal közösen szervezett eseményeink éppen erre irányultak, hogy az erdélyi, túlnyomórészt kis- és közepes vállalatokat bekapcsoljunk az európai körforgásba. Az elmúlt időszakban Erdélyben két fontos nemzetközi gazdasági konferenciát szerveztünk, Nagyszebenben és Temesváron tanácskoztunk hazai és európai vállalkozókkal közösen, pár héttel ezelőtt pedig a SME Star Awards díjkiosztóján, felterjesztésemre egy erdélyi vállalkozás, az olaszteleki Daniel Kastélyszálló nyerte el az EU legjobb családi vállalkozásának díját” – mondta el a képviselő.

Az EPP Helsinkiben zajló kongresszusa alkalmával tartották meg a SME Europe tisztújító közgyűlését, a szervezet új elnöke Ivan Štefanec szlovákiai EP-képviselő lett. A SME Europe, az EPP társult szervezete célja az Európai Unióban működő kis- és középvállalatok ágazatának megerősítése, e cél mentén sorakoztatja fel az Európai Néppárthoz tartozó jobbközép szervezeteket és politikusokat. Európában a vállalatok 99 százaléka a KKV szektorhoz tartozik, az új munkahelyek 85 százalékát és a magánszektorban létrehozott állások kétharmadát a kis- és közepes vállalatok biztosítják.