Brüsszelben koncertezett a Huniadi Cantores

A Huniadi Cantores régizene együttes koncertezett csütörtök este a brüsszeli Balassi Intézetben, Winkler Gyula EP-képviselõ meghívására. A reneszánsz dalokat felsorakoztató koncert nagy sikert  aratott, fõleg XVII. és XVIII. századi mûveket játszottak, M. Praetorius, Fabritio Caroso, Simon Fraser volt mûsoron, de a Kájoni Kódexbõl is felcsendültek dalok.

A koncert megnyitóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje elmondta, örömmel vett részt a Huniadi Cantores brüsszeli fellépésének szervezésében, külön megköszönve a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának, hogy helyet adtak az eseménynek.

Megnyitóbeszédében Winkler Gyula beszélt szülõföldjérõl, Hunyad megyérõl, kiemelve, hogy épített öröksége, történelmi múltja olyan hellyé teszi Hunyad megyét, amelyet érdemes megismerni. “Aki nem látta Hunyad megyét, arról el merem mondani, hogy nem ismeri Erdélyt. A Hunyadiak kastélya, magas Déva vára, Bethlen Gábor fejedelem szülõháza Marosillyén, a dévai Magna Curia, a hátszegi mûemlékek, és még számos történelmi helyszín teszi Erdély egyik ékkövévé Hunyad vármegyét” – ismertette Hunyad megye gazdag kulturális és történelmi múltját Winkler Gyula.

A Balassi Intézet részérõl Földváry Nicole, a kulturális programok felelõse üdvözölte a résztvevõket.

A Huniade Cantorest  2006-ban Mircea Goian alapította, tagjai: Takács Aranka, Mihaela Galambos és Székely Miklós. Megalakulása óta a régizene együttes hazai és külföldi koncerteken számos helyen aratott sikert. Winkler Gyulát több mint húsz éves együttmûködés köti össze Mircea Goiannal, az együttes alapítójával, számos kulturális eseményt, többek között a Vajdahunyadi Zenei Õsz elnevezésû fesztivált szervezték közösen. A Huniadi Cantores ugyancsak az EP-képviselõ meghívására 2010-ben Strasbourgban koncertezett az Európai Parlamentben.