Brüsszelbe utaznak az Aranyfeszt nyertesei!

Szombaton tartották az Aranyfeszt döntőjét, amelyre Erdély 9 megyéjéből 18 csapat érkezett megünnepelni Arany János 200. szülinapját. A vetélkedő első helyezettje  a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskola csapata, amely brüsszeli tanulmányi kirándulást nyert. A gálán Winkler Gyula köszöntőjét Csorba Zsuzsa, az EP-képviselő gyakornoka olvasta fel. Az üdözlő szöveget alább olvashatják:

“Kedves résztvevők, tisztelt zsűritagok!

Sajnálom, hogy nem lehetek személyesen jelen a mai nap, mert mindig szívügyemnek tartom, hogy támogassam és részt vegyek a fiatalok rendezvényein. Nagyon örvendek, hogy az RMDSZ az Örökségünk Őrei után újabb sikeres programot indított útjára, amelynek sikerült megszólítani, megmozgatni a diákságot. Ezúton is gratulálok a szervezőknek és a résztvevőknek, hogy Arany János születésének 200. évfordulóját ilyen lendületes, megszokottól eltérő módon, állóvizet felforgató módon ünneplik meg, mert így lehet közel hozni a ma is érvényes verssorokat, műveket a diákokhoz.

Arany János életművét magyarsága és európaisága határozta meg, ez a kettősség ma is aktuális, hiszen nekünk, erdélyi magyaroknak egyszerre kell a magyar identitásunkat és európaiságunkat megélni. Soha ne feledjük el, hogy a kettő nem kizárja, hanem kiegészíti, sőt erősíti is egymást.

Európa, akárcsak Arany idejében, ma is forrong, nyilván más problémák mentén, de a „Hogyan tovább Európa?” olyan kérdés, amely mindannyiunk hétköznapját és jövőjét meghatározza. Az Európai Unió bővítése az elmúlt két évtizedben még bonyolultabbá tette a közösségek és nemzetiségek sokszínűségének kérdését Európában. A magyar kultúra az európai kulturális sokszínűség sajátos ékköve, meggyőződésem, hogy azok a diákok, akik ma az Aranyfeszten részt vesznek, nemcsak a magyar irodalom nagyszerűségéről, anyanyelvünk szépségéről, Arany János zsenialitásáról győződnek meg, hanem hosszú távon formálódik kulturális igényük, aktív és cselekvő fiatalokká válnak. Olyan cselekvő fiatalokká, akiknek nem mindegy, hogy milyen környezetben, milyen közhangulatban élnek és akik majd felnőttként Európát is úgy formálják, alakítják, hogy a kulturális sokszínűség ne csak szlogen, hanem valódi érték legyen, hogy az Európában élő nemzeti és nyelvi közösségek biztonságban érezhessék magukat, jövőképük legyen szülőföldjükön. Mindannyian tudjuk, szükség van az Európai Unióra, de arra is, hogy alakítsuk: hogy a haladás, fejlődés mellett olyan változások menjenek végbe, amelyek a mi közösségünk érdekeit is szolgálják.

Meggyőződésem, hogy a kulturális örökség fontos szerepet játszhat a közösségek összetartozásának megerősítésében, különösen most, amikor az európai társadalmak egyre sokszínűbbekké válnak. Ezért is fontosok az olyan típusú fesztiválok, vetélkedők, mint az Aranyfeszt vagy az Örökségünk őrei, mert nemcsak felhívják a figyelmet az erdélyi magyar kulturális örökségre, hanem megerősítik a magyar kulturális identitást, tudatosítják, hogy a 21. században egyre fontosabb megismerni gyökereinket. Fiataljainknak nem szabad a múltba révedniük, hanem a hagyományainkat, kulturális örökségünket élővé téve kell megélniük magyarságukat, európaiságukat.

Köszönöm a lehetőséget, megtisztelő, hogy részese lehetek ennek a folyamatnak, sok sikert kívánok minden résztvevőnek! Gazdagodjatok sok-sok élménnyel, tapasztaljátok meg, milyen jó az együttműködés, a csapatmunka, szerezzetek új barátokat! A legjobb csapat tagjait várjuk Brüsszelben, az Európai Unió fővárosában, ahol megismerhetik majd az uniós intézmények működését és persze megkóstolhatják a híresen finom belga csokoládét is!

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője”.