Az uniós pénzek átcsoportosítását kéri a miniszterelnöktől az RMDSZ

Fotó: Bethlendi Tamás

Az uniós pénzek hatékonyabb felhasználását szorgalmazza a Szövetség, amely a kiaknázatlan lehetőségekről és megoldási javaslatáról levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt. Kelemen Hunor erről szerdán egy aradi sajtótájékoztatón számolt be, amelyen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Hegedüs Csilla európai parlamenti képviselőjelölt és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke is részt vett.

A levél szerint az RMDSZ 2 milliárd euró átcsoportosítását kérte – a Nagy-infrastruktúra Operatív Programból (POIM) a Regionális Operatív Programhoz –, amely lehetővé tenné, hogy Románia minden megyéje 50 millió euróhoz jusson átlagosan a már előkészített projektjeinek finanszírozására, befejezésére. Az Európai Bizottság ezt a kérést bizonyosan jóváhagyja egy jól megalapozott és megindokolt kérvény benyújtása esetén – szögezi le az RMDSZ a miniszterelnöknek címzett dokumentumban.

A Szövetség meggyőződése – és ezt európai parlamenti választási programjában is megfogalmazta –, hogy a kohéziós politika és a Közös Agrárpolitika révén olyan pluszforrásokkal rendelkezik ma Románia, amelyeket a helyi közösségek életminőségének javítására fordíthat.