Az új Közös Agrárpolitika a székelyföldi gazdáknak is kedvez

A következõ években megduplázódik a területalapú támogatás, amely a székelyföldi gazdák számára is elérhetõ lesz. 2007 és 2013 között országos szinten 5,7 milliárd euró állt rendelkezésre a közös agrárpolitikai alapokból, a következõ hét esztendõben ez az összeg 10,4 milliárd euróra emelkedik, kiemelt támogatásban részesülnek a fiatal gazdák és azok, akik újonnan létesítenek mezõgazdasági vállalkozásokat – számolt be Winkler Gyula. Az EP-képviselõ kedden Siménfalván gazdafórumon vett részt. Az esemény házigazdája Péter Zoltán polgármester és Asztalos Ferenc udvarhelyszéki RMDSZ alelnök volt. Haschi András, a Hargita megyei  Mezõgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetõje az elérhetõ támogatási rendszereket ismertette a gazdáknak.

“Az Európai Parlamentben két évet harcoltunk azért, hogy megújulhasson a Közös Agrárpolitika (KAP), a parlament eddigi történetében a legnagyobb egymásnak feszülést lehetett megtapasztalni a nyugati és a közép-kelet-európai tagállamok között. 7400 módosító indítványt terjesztettek be, végül 8000 módosítás sorsáról kellett döntenünk a plénumban. Sikerült a közép- és kelet-európai gazdák érdekeit érvényesíteni, így a kisebb területen gazdálkodók is méltányosabb támogatáshoz juthatnak, például a jelenlegi hektáronkénti 130 euró átlagtámogatás a következõ években 190 euróra fog növekedn
i” – tájékoztatta Winkler Gyula a jelenlevõket. A gazdákat érdekelték a várható támogatási lehetõségek, számos konkrét kérdést is megvitattak, ugyanis március 1-je és május 15-e között kell beadni a támogatási típusnyomtatványokat az APIA helyi irodáihoz.

Winkler Gyula kedden délután Székelyudvarhelyen az udvarhelyszéki RMDSZ frakció tagjaival találkozik Dr. Verestóy Attila széki elnök meghívására.