Az új Európai Bizottság rugalmasabb, képes lesz megfelelni a kihívásoknak

A Jean-Claude Juncker által javasolt struktúra jövõbe nézõ, és azt bizonyítja, hogy az elnök figyelembe vette az európai parlamenti pártcsaládok július folyamán megvitatott prioritásait – vélte Winkler Gyula EP-képviselõ, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke, aki szerdán este részt vett az európai parlamenti szakbizottságok vezetõinek gyûlésén, amelyen a biztosok meghallgatásának beütemezésérõl egyeztettek.

A biztos-jelöltek meghallgatása fontos és tartalmas folyamat. Az Európai Parlament szakbizottságai komolyan veszik ezt a feladatot, nem tekintjük formális lépésnek. Senki nem befolyásolhatja a bizottságokat, amelyeknek tagjai autonóm módon állítják össze a jelöltekhez szóló kérdéssoraikat. Jövõbe nézõ az egy nappal korábban nyilvánosságra hozott EB-struktúra, melyet Jean-Claude Juncker javasolt. Õ az elsõ olyan elnöke az Európai Bizottságnak, akit  a májusi választások eredményei alapján jelöltek, és az általa javasolt struktúra azt bizonyítja, hogy figyelembe vette azokat a prioritásokat, amelyeket az európai parlamenti pártcsaládok júliusban meghatároztak a következõ öt évre” – fogalmazott Winkler Gyula. Szerinte a Bizottságnak így rugalmasabb, kevésbé formális struktúrája lesz, a belsõ decentralizációnak köszönhetõen pedig jobban tud válaszolni a következõ évek kihívásaira. 

A biztosjelölteknek erõs politikusi profiljuk van, ez is jelzi, hogy az Európai Bizottság elnöke számolt a parlamentben megvitatott prioritásokkal és az is nyilvánvaló, hogy a szakbizottságok is ezekre a célkitûzésekre koncentrálnak a meghallgatások során. Európának arra van szüksége, hogy növekedjen a gazdasági versenyképessége, hogy új munkahelyeket teremtsenek, hogy hatékony legyen a szociális háló, hogy biztonságosak legyenek a határok, hogy valósuljon meg az energetikai biztonság. A szakbizottságok a biztosjelölteket ezeknek a prioritásoknak a mentén fogják kérdezni” – mondta el Winkler Gyula.

A szakbizottságok elnökei úgy döntöttek, hogy a meghallgatások szeptember 29-én kezdõdjenek el, hogy az október 20-23 között Strasbourgban ülésezõ plénum szavazhasson az Európai Bizottság összetételérõl, ebben az esetben az új EB november elsejétõl megkezdhetné mandátumát.