Az RMDSZ partnerként tekint az erdélyi magyar történelmi egyházakra

Winkler Gyula a KMKF Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén

Az RMDSZ nagyra értékeli és támogatja az egyházak társadalmi szerepvállalását, partnerként tekintve rájuk, fogalmazott Winkler Gyula szerdán Budapesten, ahol a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén vett részt. A gyűlésen az egyházak nemzetmegtartó szerepéről és a kárpátaljai szórvány előtt álló kihívásokról volt szó.

Winkler Gyula EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Erdélyben és a Kárpát-medencei kisebbségi társadalmakban az egyházak jelentőségét – hitéleti tevékenységükön túl – két tényező adja: a társadalmi szerepvállalás, valamint az államtól független, saját autonóm struktúra és intézményes alap. „Az RMDSZ nagyra értékeli és támogatja a történelmi egyházak társadalmi szerepvállalását és a különböző programok tekintetében partnerként tekint rájuk. Ebben a partnerségben az RMDSZ szerepe elsősorban olyan jogszabályi feltételek kialakítása, amelyek kedveznek ennek a szerepvállalásnak. Ugyanakkor a Szövetség önkormányzati képviselői, polgármesterei, tanácselnökei révén a helyi adminisztráció szintjén is támogatja az egyház társadalmi szerepvállalását” – fejtette ki, rámutatva, több jó gyakorlat is van, amely az önkormányzatok és egyházak együttműködésének hasznát igazolja szociális téren. „Az együttműködés jó példája a Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési program, az RMDSZ elérte, hogy az így épült óvodákat a román oktatási minisztérium az önkormányzatokkal együtt közös fenntartás alá helyezze, illetve a Szövetség törvénytervezetet nyújtott be a bölcsődék közös fenntartását illetően is” – magyarázta Winkler Gyula, aki a további jó gyakorlatok között emlegette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat példáját, ahol a szociális ellátás egyes tevékenységeit kiszervezték az egyházaknak, illetve az egyházak által működtetett civil szervezeteknek.

Winkler Gyula a november 15-ei Magyar Szórvány Napja kapcsán felidézte, hogy az RMDSZ Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülésén javasolta először, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapja hivatalos ünnepnap legyen. A Magyar Országgyűlés 2015-ben, az RMDSZ javaslatára szavazott erről, tehát idén harmadik éve, hogy november 15-én Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Magyar Szórvány Napját ünneplik.