Az RMDSZ javaslatokat fogalmazott meg az Európai Néppárt választási programjához

Az Európai Néppárt szeptember 5-6 között Brüsszelben ülésezõ politikai közgyûlésének több napirendi pontja is a jövõ évi európai parlamenti választások elõkészítéséhez kapcsolódott. A küldöttek jelentést hallgattak meg a választási program és a kampány elõkészítésérõl, döntés szültetett a választást megelõzõ kongresszus napirendjérõl, de szó volt az EPP bizottsági elnökjelöltjének kiválasztási módjáról is.

Az alakulat választási programjának elõkészítése fél évvel ezelõtt egy munkacsoportban kezdõdött meg. A munka során az erdélyi magyarságot képviselõ RMDSZ küldöttei a közösség számára fontos területeken indítványoztak módosításokat a dokumentumban. A politikai közgyûlés pénteki ülésén mondott felszólalásában Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje méltatta a Néppárt tervét, hogy részletes európai cselekvési programot, tulajdonképpen a 2014 utáni EP-mandátumra szóló kormányzási programot dolgoz ki. Kiemelte, hogy a romániai magyarság számára jelentõs célok közül kettõ: a régiók szerepe és fontossága az Európai Unióban, valamint a munkahelyteremtés, a KKV-k szerepének erõsítse és támogatása már bekerült a készülõ választási programba. A képviselõ elmondta: az RMDSZ fenntartja az európai õshonos nemzeti kisebbségek fontosságáról szóló és jogainak védelmét célzó javaslatát, hiszen azzal válik közösségünk számára teljessé az európai pártcsalád választási ajánlata. Az Európai Néppárt korábbi két kongresszusán az õshonos nemzeti kisebbségek védelmét szavatoló határozatot, illetve politikai programot fogadott el, az ezekben foglaltak teljesednek majd ki a kampányprogramban. A választási programban olyan területeket és javaslatokat kell lefektetni, amelyben minden néppárti politikai alakulat megtalálja a választói számára leginkább fontos területeket – fogalmazott Winkler Gyula az ülésen. Az RMDSZ ugyanakkor a Schengen-bõvítés kiteljesítésére és az európai munkaerõ-mobilitás útjában álló utolsó akadályok felszámolását fogadtatta már el a készülõ választási programban.

A választásokra a néppárti fiatalok is készülnek, a közgyûlésen elhangzott, hogy javaslatokat készítenek elõ a fiatalok munkahelyteremtésérõl, amelyeket egy Ifjúsági Kiáltványban foglalnak össze.

A jövõ évi EP-választás sajátossága lesz, hogy mindenik nagyobb európai pártcsalád megnevezi a maga Európai Bizottsági elnökjelöltjét, aki az európai választási kampány élére áll. Az Európai Néppártban a jelölt személyérõl a jövõ március 6-7-én Dublinban sorra kerülõ kongresszus dönt.