Az RMDSZ EP-képviselői szerint Romániának szembe kell néznie múltjával, ki kell deríteni az igazságot a romániai forradalomról

Foto: Constantin Duma

Fel kell tárni a harminc évvel ezelőtti véres események kapcsán az igazságot, bátran szembe kell nézni a múlttal, maradéktalanul kell megvalósítani az 1989 decemberében Temesváron leszögezett célkitűzéseket, folytatni kell a leállított romániai ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot – sürgették az RMDSZ EP-képviselői Strasbourgban a romániai forradalom 30. évfordulóján szervezett vitán.

Hozzászólásában Vincze Loránt emlékeztetett: harminc éve Temesváron a forradalom szikrája egy magyar református lelkész, Tőkés László bátorsága volt, amellyel szót emelt az emberi jogok lábbal tiprása és a falurombolási terv ellen. Bár későbbi politikai tevékenysége sok kérdést vet fel, Tőkés érdemrendjének visszavonása óriási igazságtalanság – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője, hozzátéve: egyetlen ideig-óráig működő hatóság sem foszthatja meg őt a forradalom szimbólumának kijáró tisztelettől vagy csökkentheti megbecsülését.

Winkler Gyula hangsúlyozta: az RMDSZ Strasbourgban és Bukarestben is határozottan kiáll amellett, hogy a harminc évvel ezelőtt leszögezett célkitűzéseket kell maradéktalanul megvalósítani. „Ehhez arra van szükségünk, hogy a társadalom megismerje az igazságot az 1989-es decemberi események kapcsán, és hogy az igazságszolgáltatás vonja felelősségre azokat a vétkeseket, akik miatt ártatlanok vesztették életüket” – tette hozzá.

Vincze Loránt felhívta a képviselők figyelmet, hogy még sok tennivaló van a forradalom ügyében. „Rendkívül elkeserítő, hogy a Ceaușescu házaspáron kívül senkit sem találtak bűnösnek a kommunista terror támogatásában. Sajnos Románia nem fogadott el lusztrációs törvényt sem, így a rendszer kollaboránsai magas állami tisztségekhez jutnak. A kommunista rezsim által elkobzott javak visszaszolgáltatása pedig évek óta szünetel” – sorolta az RMDSZ EP-képviselője.