Az RMDSZ elégedetlen a Románia és EU közötti Partnerségi egyezményről folytatott közvitával

Az RMDSZ elégedetlen a Románia és az Európai Unió között, a 2014-2020-as idõszakra vonatkozó Partnerségi megállapodásról zajló közvitával – állapította meg Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje mai, dévai sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a megállapodásról rendezett közvita tartalmatlan és csupán formális. Az RMDSZ elégedetlen a párbeszéddel és a megállapodásban foglalt prioritások kijelölési módjával. A párbeszéd keretében az RMDSZ az európai ügyek minisztériumának elküldte az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely magába foglalja a Szövetség javaslatait, de még nem kapott választ. A tartalom nélküli vita és a csupán formális konzultáció eredménye az lehet, hogy Románia az új költségvetési idõszakban is egy kudarcra ítélt tervezet tesz le az Európai Bizottság asztalára – hangsúlyozta Winkler Gyula. 

Az Európai Bizottság Partnerségi megállapodásokat köt az EU-nak mind a huszonnyolc tagállamával. A dokumentum tartalmazza az illetõ tagállamnak az Európa 2020 terven alapuló, a következõ hét évre szóló fejlesztési prioritásait. Az EB a beérkezett javaslatokat egységesíti. Az RMDSZ EP-képviselõje elmondta, Románia már két elõzetes tervet küldött el a Bizottságnak, amelyeket Brüsszel igen negatívan véleményezett. A megfogalmazott javaslatokon látszik, hogy azokat kellõ elõkészítés és konzultáció nélkül állították össze, sõt egyes javaslatok ellentmondanak egymásnak – összegezte a dokumentumok tartalmát Winkler Gyula. Minden bizonnyal a dokumentum elkészítõi mérlegelés és egységesítési szándék nélkül egymás után bemásolták a különbözõ minisztériumokból érkezõ javaslatokat és elküldték azokat Brüsszelbe – mondta a képviselõ.

A megfogalmazott észrevételek egyike Románia gyenge adminisztrációs kapacitását bírálja. Az Európai Bizottság szerint a többi tagállamhoz viszonyítva a romániai közszféra kicsi. Ideje lebontani a mítoszt, amely szerint túl sok közalkalmazott van az országban. Valójában Romániában túl kevés a hozzáértõ közalkalmazott és sajnálatos, hogy a kormány újabb elbocsátásokról határozott – mondta az újságíróknak Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a közalkalmazottak számának csökkentése tovább fogja gyengíteni a közszféra teljesítményét. Szakértelemmel rendelkezõ közalkalmazottakra van szükség nem pedig hét titkárnõ alkalmazására egy községi polgármesteri hivatalban. Ugyanakkor egy viccnek tartom a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó új javaslatot. Ki fogja megállapítani a közalkalmazottak teljesítményét, hogyha a jövõben alapbérük lesz, amelyhez teljesítmény alapú bérrész fog tartozni – tette fel a kérdést az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.

A sajtótájékoztatón Winkler Gyula bemutatta a Kós Károly Akadémia Alapítvány gondozásában nemrég megjelent, “Új Európát most” címû négynyelvû kiadványt, amelynek Frank Engel luxemburgi néppárti európai parlamenti képviselõvel együtt társszerzõje.