Az RMDSZ 11. Kongresszusa

Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ kongresszusi beszéde:

Európa átalakul, az Európai Unió változásban van, A következõ években az új Európa megszületésének lehetünk tanúi. Sokszor elmondtuk már, elõzõ kongresszusi dokumentumokban, választási programokban, milyen Európát akarunk mi, erdélyi magyarok, székely emberek, bánságiak, Partiumban és szórványban élõk. Most az elmúlt két év munkájával eljutottunk oda, hogy legfontosabb célkitûzésünket a többi európai kisebbségi közösséggel együtt fogalmazzuk meg.

Azt akarjuk, legyen európai szabályozás a nemzeti közösségek jogairól, melyek kisebbségben élnek.Az európai állampolgári kezdeményezés által, egy millió aláírással fogjuk nyomatékosítani akaratunkat. Az õshonos, államalkotó közösségek jogainak elismerése nagy eltéréseket mutat az unióban. Léteznek tagállamok, amelyek kulturális és területi autonómiát biztosítanak az ott élõ közösségeknek, de léteznek, sajnos, olyan tagállamok is, amelyek nem ismerik el a nemzeti kisebbségek létét sem.

Az õshonos kisebbségek helyzetének változnia kell az EU-ban! Létünk gazdagítja, erõsíti Európát, a Lisszaboni Szerzõdés elsõ cikkelyében elismeri, az Európai Unió egyik értéke az európai kisebbségek. Itt az idõ, hogy ez az elismerés gyakorlatban is megmutatkozzon. Itt az idõ, hogy a kisebbségek európai szintû szabályozás által biztosítékot szerezzenek jogaik tiszteletben tartására. Az RMDSZ európai szintû összefogást kezdeményezett, a kisebbségi közösségekben, partnereivel a Dél-Tiroli Néppárttal és az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójával, a FUEN-nel. Összefogásunk eredménye a következõ egy évben egy millió aláírás kell legyen, amely jogos elvárásainkat támogatja.

Szövetségünk célja negyedmillió támogató aláírás összegyûjtése Erdélyben, ehhez mindannyiunk munkájára szükség van. Ma kongresszusi küldöttek vagyunk – egy napra – de már holnaptól folytatjuk munkánkat, ki-ki a saját helyén, közösségünk javára. Be fogjuk bizonyítani, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség akaratát szolidárisan, egységben tudja kifejezni.

A következõ években egy ÚJ Európa születik. Az RMDSZ megalakulásától követõen, 1990-tõl az európai értékeket vallotta, 2007-ben csatlakoztunk az unióhoz, azóta az európai változásokat belülrõl is igyekeztünk közösségünk javára alakítani. Az erdélyi magyarság nemcsak hét éve, nemcsak 24 éve járul hozzá Európa építéséhez, hanem ezer éve építjük Európát, ezer éve téglát téglára téve teszünk itt a Kárpát-medencében és Közép-Európát a mi hozzájárulásunk is alakította. A Kárpát-medencét mi is építettük.

Ezért most, amikor Európa átalakul, amikor új szabályok születnek, amikor az európai intézményeknek közelebb kell kerülni az állampolgárokhoz, amikor megalakulhat a régiók és közösségek Európája, ott kell lennünk, ahol a döntések megszületnek. Ott kell lennünk az Európai Parlamentben, helyet kell állnunk a jövõ évi megmérettetésen.

Területi és megyei szervezeteink, önkormányzataink, polgármestereink, Szövetségünk minden tagjának munkájával közös erõfeszítésével meg fogjuk tartani közösségünk bizalmát, helyt fogunk állni az európai megmérettetésen is, azért, hogy továbbra is legyen szavunk Európában.