Az iskolának kiemelt szerepe van a kritikus gondolkodás kialakításában

Az iskolának jelentős szerepe van abban, hogy a fiatalok elsajátítsák a kritikus gondolkodást, amire nagy szükségük van, hogy ki tudják szűrni az álhíreket, amelyekkel a hazai közvéleményt is folyamatosan bombázzák – mutatott rá Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), aki szerda délután a szilágysomlyói Simion Bărnuțiu Főgimnázium diákjaival vett részt online beszélgetésen.

Egyre zajosabb a közbeszéd, sokszor véleményt kapunk információ helyett, látszólag annak van igaza, aki a leghangosabb, ilyen kontextusban a kritikus gondolkodásnak jelentős szerepe van. Az online térben elérhető információkat fenntartásokkal kell kezelni, érdemes alaposan elemezni a velünk szembejövő állításokat, utánanézni a forrásnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan ismerjék fel a hazugságot, szűrjék ki a manipulációt, használva józan eszüket, logikájukat. Ez annál is inkább életbevágóbb, hogy az EU adatai szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok egyharmada kizárólag a közösségi médiából tájékozódik. Éppen ez az a közeg, amelyet a leginkább behálóznak az álhírek, a propaganda, a félretájékoztatási kampányok” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

A középiskolásokkal folytatott beszélgetésen szó esett a Brexittel kapcsolatos súlyos félretájékoztatás következményeiről, valamint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhírek tömkelegéről is. „Egyértelműen kimutatható, hogy a Nagy Britannia kilépéséért dolgozó aktivisták a közösségi médiát felhasználva, hazugságokkal és álhírekkel mérgezték meg a közvéleményt. A Brexitben jelentős szerepe volt a technológiának, a mobileszközöknek, végül nagyon szoros eredmény született: 51,9% a Brexit mellett, 48,1% a Brexit ellen voksolt. Ha nem lett volna az az erőteljes dezinformációs kampány a közösségi médiában, az EU és Nagy Britannia történelme másképpen íródna” – magyarázta Winkler Gyula. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírussal kapcsolatos álhírek azért is veszélyesek, mert az emberek egészségéről, életéről van szó.

Az EP-képviselő rámutatott, hogy az Európai Parlament foglalkozik az álhírek elterjedésének problémájával, létrehozott egy félretájékoztatással foglalkozó különbizottságot – INGE, amelyben ő maga helyettes tagként vesz részt.  A Kritikus gondolkodás az európai problémákról témakörben szervezett online beszélgetést a közelgő Európa-nap alkalmából kezdeményezték a szilágysomlyói diákok.