Az INTA támogatja a moldovai borimport liberalizálását

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága, az INTA csütörtökön elfogadta a moldovai borok uniós importjának azonnali és teljes mértékû liberalizációjáról szóló jelentését. Winkler Gyula jelentéstevõként üdvözölte az egyöntetû szavazást, ugyanis 29-en mellette, mindössze egy tartózkodással fogadták el a dokumentumot. Az RMDSZ EP-képviselõje rámutatott, hogy az 55/2008-as számú Európai Tanács által elfogadott szabályzatra vonatkozó európai parlamenti és európai tanácsi módosítási javaslatok a Moldovai Köztársaság autonóm kereskedelmi kedvezményeket tekintve már a decemberi strasbourgi ülésen napirendre kerülhetnek.

Winkler Gyula elmondta, amennyiben az Európai Parlament plénuma is elfogadja, akkor a Moldovai Köztársaságból az Európai Unióba irányuló borimport teljes liberalizációja 2014 január elsejétõl életbe léphet. A jelentéstevõ elmagyarázta, hogy az európai intézmények borimportra vonatkozó döntése válasz Oroszország embargójára. “Ez a jelentés az európai parlamenti képviselõk, a Bizottság és a Tanács közös politikai szándékát jelzi, célunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassuk Moldova Köztársaság európai útját. Örülök, hogy az INTA egyöntetû szavazata majdnem egyidõben született meg a Vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozóval, amikor Moldova Köztársaság aláírja a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Egyezményt az Európai Unióval. (…) Remélem, hogy Moldova Köztársaság ellen tud állni a politikai hátterû gazdasági nyomásnak, amelyet Oroszország gyakorol irányába. Moldova Köztársaság mindig remélhet támogatást az Európai Parlamenttõl, hogy felzárkózhasson Európához, ennek feltétele az, hogy a gazdasági és társadalmi reform megfelelõ lendülettel folytatódjon a szomszédos országban” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselõje elmondta, az EU rendelkezésére álló eszközök közül a kereskedelmi eszközök a leghatékonyabbak a partnerországok támogatásában. “Az EU ötszáz milliós fogyasztói piaca mindig tétet jelent a kereskedelmi partnerek szemében, legyen szó az Egyesült Államokról vagy Kínáról, netán Brazíliáról vagy Indiáról. (…) Éppen ezért a moldvai borok európai importjának liberalizálását jelentõs gazdasági támogatásként kell értelmezni” – hívta fel a figyelmet.

2011-ben Winkler Gyula az Európai Néppárt árnyék-jelentéstevõje volt az INTA-ban, amikor 240.000 hektoliterre emelték a külön vámkontingenst a moldovai borok esetében, 2012 szeptemberében a moldovai borexportõrök a keret több mint felét már elhasználták. 2010-ben az RMDSZ EP-képviselõje jelentéstevõ volt a parlament részérõl a Moldova Köztársaságnak nyújtott 90 millió eurós vissza nem térítendõ segélyezésre vonatkozó határozatnál, a támogatást a csatlakozni kívánó állam a gazdasági és pénzügyi válság hatásainak enyhítésére használhatta fel. Winkler Gyula az INTA keretében a Moldova Köztársaságot Monitorizáló Csoport koordinátora.