Az innovatív vállalatok lesznek az új gazdasági környezet nyertesei

A szellemi tulajdonjogok érvényesítésére támaszkodó innovatív vállalatok lesznek a nyertesei az új európai gazdasági környezetnek, amely több fontos kereskedelmi egyezmény véglegesítését követõen alakul ki, gondolok itt elsõsorban a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségre (TTIP), de a Japánnal kötendõ kereskedelmi egyezményre, vagy a Kínával tervezett beruházási megállapodásra – jelentette ki kedden Brüsszelben Winkler Gyula. Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke egy, a SME Europe által szervezett munkareggelin vett részt, ahol többek között a szellemi tulajdon szerepét elemezték abban, hogy az Egységes Digitális Piacon felértékelõdik a KKV-ék innovatív potenciálja.

Az innovatív iparágak az EU munkahelyeinek több mint negyedét, a gazdasági tevékenység több mint harmadát biztosítják. Ez az a terület, ahol a bérezés magasabb a többi ágazathoz képest, a különbség elérheti a negyven százalékot is. (…) Az Európai Parlamentnek nagyobb szerepet kell vállalni a kis- és közepes vállalatok érdekeinek megvédésében, és támogatnia kell a szabadalmak és találmányok védelmét, amelyek a KKV-ék innovatív tevékenységét tartják fent. Ilyen értelemben támaszkodni kell az Európa 2020  stratégiára és fokozni a párbeszédet az innovatív kis- és közepes vállalatokkal” – magyarázta Winkler Gyula.

Az SME Europe rendezvényének házigazdája Elisabetta Gardini EP-képviselõ volt, a résztvevõk között az EP tagjai mellett, az Európai Bizottság, innovatív KKV-ék képviselõi vettek részt, de a tagállamok brüsszeli képviseletei is jelen voltak. Az SME Europe az Európai Néppárt európai parlamenti képviselõinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke.