Az igazi változás érdekében az ifjúságnak vállalni kell a politikai cselekvést

Annak érdekében, hogy igazi változás történjen a társadalomban, a fiataloknak vállalni kell a politikai cselekvést – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselõ (RMDSZ, EPP) pénteken, az európai diákok jóléte és társadalmi autonómiájáról szóló eseményen, amelyet a Sapientia Egyetem kolozsvári karának épületében szerveztek.
“Az OBESSU kolozsvári konferenciája mély társadalmi elégedetlenség idõszakában zajlik. Bizonyára láthatták az elmúlt napokban, amint országszerte fiatalok ezrei vonultak az utcára, tiltakozva a romániai társadalom vezetése ellen, reformokat és radikális változást követelve. Ez nemcsak Bukarestben, de itt Kolozsváron és más romániai városokban is megtörtént. Az utcai megmozdulások közös jellemzõje a fiatalok nagyszámú részvétele.” – nyilatkozta Winkler.
A romániai társadalom nem számít kivételnek Európában. “Minden európai országban, ahonnan Önök jöttek, a fiatalok elégedetlenek a perspektívával, amelyet a társadalom felmutat számukra. Ez annál is inkább jellemzõ Romániára, ahol a fiatalok radikális reformokat követelnek, a túl hosszúra sikeredett átmenet lezárását, a korrupció felszámolását és az európai értékhez való felzárkózást. A fiatalok elvárásainak erõs a jogosultsága, ennek ellenére ezeket nem lehet egyik napról a másikra, egyetlen, bármennyire is radikális, döntéssel megvalósítani. A fiatalok elvárásait mélyreható változás révén lehet teljesíteni, amelyre máig nem volt megfelelõ politikai akarat Romániában. A reális változás érdekében, a fiataloknak a politikai cselekvést is vállalni kell. Nekik kell elsõsorban aktív politikai szerepet vállalni, ahhoz, hogy a politizálási stílus megváltozzon Romániában” – hangsúlyozta beszédében az RMDSZ EP-képviselõje.
Winkler szerint a romániai társadalomnak új vezetõkre van szüksége és törekszik megkeresni ezeket.“Meggyõzõdésem, hogy az új vezetõk közöttetek vannak, soraitokból fognak kikerülni. Én optimista vagyok az ország jövõjét illetõen, azonban optimizmusom azzal a feltétellel indokolt, hogy ti, fiatalok aktívan részt vegyetek nemcsak a civil, hanem a politikai életben is.” – tette hozzá az európai parlamenti képviselõ.
Az európai diákszervezeteket tömörítõ OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions) és a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) közös meghívására, Winkler Gyula EP-képviselõ részt vett Kolozsváron az “Európai diákok jóléte és társadalmi autonómiája” címmel szervezett konferencia egyik panelbeszélgetésén. Az egy hetes esemény résztvevõi 16 és 19 év közötti fiatalok voltak, Európa minden országából.